Real time web analytics, Heat map tracking

Seksuele voorlichting in Roemenië. Een beetje de ‘ver van mijn bed show’ voor de Stichting? Vinden wij niet. Er is niets beter voor het welzijn van kinderen dan gewenst en geliefd te zijn door hun ouders. En hoe zorg je ervoor dat kinderen gewenst zijn? Door de ouders een keus te geven. Maar dan moeten ze natuurlijk wel eerst weten wat de keuzes zijn. In samenwerking met de faculteit Gezondheidswetenschappen van de universiteit van Utrecht en Pro Sovata werd hiervoor door Jetty van Kats in Sovata een cursus verzorgd.

In oktober werd er van uit de Stichting Roemeense Kinderhulp de vraag gesteld of ik naar Sovata zou willen gaan om seksuele jetty 2voorlichting te geven. Deze voorlichting ligt in de lijn van m’n studie, ik doe de opleiding Gezondheidswetenschappen. Het idee sprak mij vooral aan omdat er veel kinderen in een kindertehuis terechtkomen omdat ouders niet voor hen kunnen zorgen. In mijn ogen kan je beter voorbehoedsmiddelen gebruiken om dit te voorkomen.

Voorafgaand aan de reis richting Sovata moest er eerst het een en ander geregeld worden: demonstratiepakketten met allerlei anticonceptiemiddelen, het vertalen van een handboek hoe je seksuele voorlichting kunt geven etc. Daarnaast moest er natuurlijk contact gelegd worden met de mensen in Roemenië, die uiteindelijk een mooi programma in elkaar hebben gezet. Ik ben hen daar erg dankbaar voor.
Op 13 februari was het dan eindelijk zover, samen met de familie Mentink op naar Sovata. Na een goede vlucht werd ook ik warm onthaald in het familiekindertehuis en later bij de familie Gal. Ik verbleef tijdens deze week namelijk bij Kato, de psycholoog van Tinkerbell en haar moeder. Het doel van deze week was om meer aandacht te creëren voor seksuele voorlichting en daarmee het taboe proberen te doorbreken. Daarnaast wilden wij jongeren informeren over SOA’s en diverse anticonceptiemethoden. Door samen met Kato seksuele voorlichting aan jongeren te geven en daarnaast trainingen te geven aan docenten hebben wij getracht dit doel te bereiken.

Tijdens de voorlichtingen op de scholen en in een kindertehuis hebben wij door middel van interactieve werkvormen informatie gegeven over SOA’s en anticonceptiemiddelen. Bij de trainingen voor de docenten werd informatie gegeven over de door ons gebruikte methoden voor het geven van seksuele voorlichting en het makkelijk bespreekbaar te maken. Bij de trainingen op de drie scholen en in een kindertehuis werden ook docenten uit nabij gelegen dorpen uitgenodigd, zodat het effect zo optimaal mogelijk zal gaan worden. Met de trainingen van de docenten hopen we natuurlijk een groter bereik te krijgen aangezien zij de kennis over een langere periode weer door kunnen geven aan vele jongeren.

Ik kijk met een goed gevoel terug op de week in Sovata. Ik denk dat er meer aandacht voor seksuele voorlichting is gekomen, niet alleen door de voorlichtingen en trainingen, maar ook omdat de lokale televisie en de krant er aandacht aan hebben besteed. In totaal hebben we in één week tijd 75 jongeren en 35 volwassenen bereikt. Ondanks de cultuurverschillen hebben we positieve reacties van de docenten en jongeren gehad op dit project. De eerste stap is met succes gezet!
Ik wil hierbij iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan deze succesvolle week.

Jetty van Kats, Lopik