Real time web analytics, Heat map tracking

 

Kincsõ Sebestyén Apollónia

Kincso Apollonia Kincsö is studente tandheelkunde. Vorig jaar vroegen we uw hulp om haar door haar studie heen te loodsen. Dit jaar hebben we hetzelfde verzoek. Een deel van het college- en leefgeld voor Kincsö zal uit de bijdrage komen die de Rotary Club aan het studiefonds heeft gedaan. Maar voor een ander deel zoeken we nog sponsors.
Dat ze het verdient is wel zeker. Ze is begonnen met een beurs. Die dekte haar studiekosten, maar niet de kosten voor levensonderhoud. Dus ging ze naast haar studie werken. Ze vond een baan in de horeca, maar de uren die ze daar maakte hadden invloed op haar studieresultaten. Daardoor verloor ze haar beurs en werden haar kosten plotseling veel hoger. Een neerwaartse spiraal dus. En op dat punt kregen wij haar hulpvraag.
Misschien goed om nog eens te vertellen hoe het studiefonds werkt en de studenten ondersteunt. Want wij zijn er ons goed van bewust dat we met sponsorgeld werken en dus zorgvuldig moeten zijn met het besteden en de verantwoording hiervan. We geloven de aanvrager niet op zijn of haar mooie blauwe, bruine of groene ogen. We controleren de aanvraag grondig voordat wij overgaan tot een ondersteuning. Eén van onze Roemeense medewerkers, of in sommige gevallen een Nederlandse vrijwilliger, gaat een persoonlijk gesprek aan met de student die om de studiehulp vraagt. We controleren of de familie inderdaad niet of minimaal kan bijdragen, of de student zelf nog iets kan bijdragen en we controleren de kosten.
Als de ondersteuning wordt toegekend, houden we nauw contact met de studenten, maken we afspraken over de rapportages, bewaken de studieresultaten en de voortgang. Ook na afronding van hun studie houden we contact met ze en stimuleren we ze bij te dragen aan het studiefonds om op hun beurt weer andere kinderen te kunnen ondersteunen. Op die manier moet er een olievlek gaan ontstaan om op den duur meer kinderen te kunnen helpen.
Door die molen hebben we Kincsö ook gehaald. En het resultaat was dat we haar graag willen ondersteunen. Intussen heeft Kincsö haar cijfers weer opgehaald en volgt ze haar studie weer voorvarend. Helpt u haar in de tussentijd om haar studie te vervolgen?

 

Istvan Nagy Nagy Istvan 2016

 Goed nieuws over Istvàn Nagy! Door zijn harde werken en dankzij de steun van een aantal sponsors heeft Istvàn zijn basisstudie medicijnen met goed gevolg afgelegd! Met een gemiddeld eindcijfer van 9 mogen we dat wel een succes noemen. Hij was er zelf dan ook enorm blij mee en dankbaar voor de steun die hij de afgelopen jaren mocht ontvangen.

En dan is hij nu aan de volgende fase van z’n leven begonnen. In november is hij aangenomen op de intensive care van de kinderafdeling voor hartchirurgie en –transplantatie van het ziekenhuis in Tirgu Mures. Een heel mooie plek om te beginnen. Complex doordat er verschillende disciplines samenkomen: chirurgie, kindergeneeskunde, intensive care zorg en spoedeisende hulp. Maar dat maakt het juist ook interessant. Bovendien zorgt de collegiale sfeer ervoor dat de nieuwelingen zich snel thuis voelen en dat ze veel kennis oppakken van hun ervaren collega’s.
Het plan om door te studeren om uiteindelijk arts te worden is er nog steeds. Istvàn stort zich nu even op het opdoen van werkervaring, maar hem kennende wil hij snel door naar zijn volgende studie. En tegen die tijd kan hij onze hulp weer goed gebruiken.
Wilt u ook jonge talentvolle mensen helpen die zelf niet de mogelijkheid hebben om hun studie te bekostigen? Word donateur van ons studiefonds. En help ze om op deze manier hun droom te verwezenlijken, want de jeugd heeft de toekomst!

 

Bernadett Berecki Bernadett 01

Bernadett is een oude bekende. Zes jaar duurt haar medicijnenstudie en ze zit nu in het vierde jaar. Haar ouders steunen haar waar ze kunnen, maar haar moeder heeft een zwakke gezondheid en haar vader geen hoog salaris. Ze zijn erg dankbaar voor de financiële steun die hun dochter tot nu toe gekregen heeft, al  voelen ze zich ook bezwaard. Ze  doen dus hun best om zo veel mogelijk bij te dragen. De heupoperatie die haar vader eigenlijk nodig heeft stelt hij steeds uit, want na de operatie zal hij een periode niet kunnen werken en dus niet betaald krijgen.

 De vorige zomer heeft Bernadett besteed aan het opdoen van ervaring in een ziekenhuis in Boedapest. Daarna had ze vier dagen vrij voordat het volgende studiejaar alweer begon. Tijdens haar hele studie heeft Bernadett ons steeds op de hoogte gehouden van haar examenuitslagen. Ze werkt hard voor haar cijfers en haar resultaten zijn uitstekend.
Verschillende sponsors hebben haar door de eerste jaren heen geholpen en ze heeft ons gevraagd om iedereen die haar in de afgelopen jaren heeft gesteund nogmaals heel hartelijk te bedanken. Voor de komende jaren zoeken wij nog mensen die Bernadett willen helpen om de eindstreep te halen. Ze is over de helft en met uw hulp gaat het haar lukken!

 Lorincs Arpad 13Arpika Lorincz

De jongste student waar we uw hulp voor gevraagd hebben, is Arpad. Met 15 jaar ging hij al uit huis om autotechniek te kunnen studeren. Arpad wilde zijn hele leven al monteur worden en had er alles voor over. Gelukkig wordt hij door dik en dun gesteund door een Nederlandse familie, die vond dat zijn ambitie beloond moest worden. Maar uit de algemene middelen past de Stichting daar nog iets aan bij, dus als u ook een bijdrage wilt doen, dan is hij daar enorm mee geholpen! Hieronder een update, geschreven door Arpad zelf.

"Beste vrienden, het is een zwaar jaar op school, maar ik doe m’n best. Als ik volgend jaar klaar ben dan kan ik eindelijk een baan gaan zoeken. Vind ik die niet in Chibed, dan probeer ik het in of rondom Sovata. Op het moment ga ik in Tirgu Mures naar school en woon ik op het internaat. Elk weekend ga ik naar huis om mijn moeder te helpen. Zij moet de hele week alles alleen doen, dus in het weekend probeer ik haar te steunen. Het is erg zwaar voor haar, want door haar leeftijd kan ze geen vaste baan vinden. In de zomer doet ze klusjes voor de mensen in de stad. Ze betalen haar met dingen die ze zelf verbouwen, groente en dergelijke. Ik stuur een foto mee. Heel erg bedankt voor jullie hulp bij mijn studie en omdat jullie ook het leven van mijn moeder makkelijker maken. Ik wens jullie het allerbeste en Gods zegen voor alles wat jullie doen." 
Arpad en mijn moeder, Margit.

 

Szekely Henrietta

 Henrietta Szekely 

Henrietta is, als één van onze vakantiekinderen, in 2007 in Nederland geweest. Zelf zei ze daar later over: “Het heeft mij laten zien dat er meer is dan het huis, de zandweg en de omgeving van Sovata waar ik woon.” De vakantie vergrootte haar wereld en gaf haar ambitie. Ze wilde gaan studeren en wel  medische natuurkunde.

Alles had ze al onderzocht en berekend. Inkomsten en uitgaven tegenover elkaar gezet, maar helaas kreeg ze met geen mogelijkheid de begroting sluitend. Dus zocht ze onze hulp. En wij zochten sponsors voor haar. Gelukkig werden die gevonden. En aangevuld met een bijdrage uit het studiefonds van de Rotary Lopikerwaard, kon Henrietta aan haar eerste jaar beginnen.
Trouw houdt ze ons op de hoogte van haar vorderingen. En iedere keer vertelt ze hoe blij ze is met de steun die ze via ons krijgt. Ze vertelt over hoe ze in het begin haar weg heeft moeten vinden in een vreemde en grote stad. Over de moeilijkheden, die ze toch elke keer weer overwint. Over de manier waarop ze haar geld besteedt: heel gedetailleerd is ze daarin, om ons te laten zien dat ze het niet over de balk smijt. En over hoe gelukkig ze is dat haar droom uitkomt.
Nu vragen we u om een bijdrage aan haar droom, want om te kunnen blijven studeren is ook voor het komende jaar geld nodig. Helpt u haar?

 

Albert Kanyo
Steunt u deze doorzetter?Albert Kanyo 16
Geslagen en verstoten. Zo kun je de jeugd van Albert Kanyo samenvatten. Maar dat heeft hem niet klein gekregen. Hij heeft zijn rug recht gehouden en alle negativiteit omgebogen in positieve energie. Met grote inzet bouwt hij nu aan zijn toekomst. Daar kan hij wel een beetje financiële hulp bij gebruiken. Geeft u hem een steuntje in de rug? Dit is zijn verhaal.
Mijn naam is Albert Kanyo. Ik ben geboren in Erdely in Sepsiszentgyorgy en ik woonde daar 19 jaar lang met mijn ouders. Mijn vrienden zeggen wel eens dat ik een boek over mijn leven zou kunnen schrijven. Mijn leven bestond altijd uit pieken en dalen, nooit was het ‘gewoon’. Toen ik klein was kende ik mijn vader niet. Hij werkte in het buitenland, om geld te verdienen.

Toen ik hem eenmaal leerde kennen dacht ik dat het normaal was dat vaders streng zijn. Dat zoiets bij de opvoeding hoort en dat het goed is voor de ontwikkeling van een kind. Later kwam ik erachter dat de mate van strengheid van mijn vader niet normaal was. Ik wist te vroeg wat huiselijk geweld was en voelde me thuis niet meer veilig. Daarom heb ik mijn tijd in studeren gestoken.

In de loop van de jaren werd ik steeds meer teruggetrokken. Nog erger toen ik er tijdens mijn tienerjaren achter kwam dat ik op jongens viel. Op het lyceum werd erover gepraat en stuurden ze me naar een psycholoog. Mijn moeder verzette zich tegen het idee dat ik homo was. Maar ik wilde geen masker dragen en met leugens leven, dus ik heb haar alles verteld en de gevolgen over me heen laten komen.

Nadat ik de liefde had gevonden zag ik dat ik de juiste weg had gekozen. Ondanks dat ik verstoten was door mijn ouders kwam ik innerlijk tot rust. Ik ben wie ik ben en ik mag houden van wie ik wil. Mijn grootouders hebben mij in huis genomen en ze steunen mij zoveel mogelijk met collegegeld en levensonderhoud. Maar zij leven in eenvoudige omstandigheden, waardoor hun hulp natuurlijk maar beperkt mogelijk is.

Ondanks dat ze denkt dat ik mentaal ziek ben, ondersteunt mijn moeder me af en toe ook. Maar thuis wonen is, vanwege mijn vader, geen optie meer. Door de afstand (meer dan 100 kilometer) bezoek ik mijn ouders niet. Maar de man die van mij houdt staat altijd naast me, dus ik voel me niet alleen.

Ik vertrouw erop dat mensen en omstandigheden kunnen veranderen, ik accepteer mijn situatie en ben blij met alles wat ik heb bereikt.

Albert studeert medicijnen. Hij heeft op de campus gewoond, maar ondervond daar moeilijkheden vanwege zijn geaardheid. Nu huurt hij een kamer in het huis van de grootvader van een vriend. Hij studeert hard en al zijn cijfers zijn boven de 8. Dat betekent dat hij misschien in aanmerking komt voor korting op zijn opleidingskosten. Wilt u hem helpen zijn opleiding te voltooien? Met 150 euro per maand kan hij zijn collegegeld betalen. Kosten voor levensonderhoud, onderdak, kleding, voeding, reiskosten etcetera worden door Albert zelf, zijn moeder en zijn grootouders gedragen. Natuurlijk vragen we u niet om in uw eentje 150 euro per maand te doneren. We hanteren liever het gezegde “Met veel druppels vul je ook een emmer”.

 

Wilt u al deze jonge mensen helpen hun droom te verwezenlijken?
Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

20-9-2017