Real time web analytics, Heat map tracking

Denes(ke) Nagy

Deneske 12Apetrots
Supergoed nieuws van één van de Tinkerbell ‘kinderen’ (inmiddels al een volwassen man, waar blijft de tijd?). Onze Déneske is afgestudeerd en wij zijn apetrots!
Déneske studeerde verpleegkunde, heeft zich echt op zijn studie gestort en heel hard gestudeerd. Het resultaat was ernaar: hij behaalde een eindscore van 9,34 uit 10. Zelf was hij niet helemaal tevreden, maar wij vinden het een prachtig resultaat!

Zijn huidige plan is om een goede baan als medisch assistent te vinden en er is geen enkele reden waarom dat niet zou gaan lukken. Hij stuurde ons meerdere mailtjes om de Stichting en onze sponsors te bedanken voor alle steun door de jaren heen. Op onze beurt zijn wij blij dat we een kleine jongen met weinig tot geen kansen in het leven hebben mogen begeleiden naar volwassenheid en een rooskleurige toekomst. Uiteraard houden we contact en we laten u weten hoe het verder met hem gaat!

 

Barni Birtok 02Barni Birtok

In 2012 is Barni begonen met zijn studie Areospace Technilogy aan de TU-Delft. Hij kwam met een geweldige aanbeveling van de Roemeense universiteit in Boekarest, maar hij had niet de financiele middelen om de inschrijving en de eerste paar maanden in Nederland te kunnen bekostigen. Wij hebben Barni de afgelopen jaren soms iets minder soms iets meer ondersteund; inmiddels is hij afgestudeerd en ook teruggegaan naar Sovata.

Afgelopen maand kwam Barni met voor hem heel goed nieuws: hij komt weer naar Nederland, want hij heeft hier een goede baan aangeboden gekregen. De baas voor wie hij tijdens zijn studie heeft gewerkt in Zoetermeer, is voor zichzelf begonnen en wil Barni graag in zijn nieuwe team. Barni ziet dus een kanstijke toekomst tegemoet, waarvoor hij ons erg dankbaar is.

Zodra Barni is gesetteld in Nederland en zijn eerste salaris ontvangt, zal hij in termijnen de ondersteuning die hij heeft ontvangen, terugbetalen. Dit volgens de afspraak: Als je niet in Roemenie blijft werken, maar in het buitenland, heb je de mogelijkheid om de ondersteuning weer terug te batalen om zodoende andere studenten weer te helpen.  Mooier kan het niet gaan.

Sponoren, hartelijk bedankt voor deze gegeven kans!

 

szidonia nagy 2015Szidonia Nagy

We hebben u regelmatig op de hoogte gehouden van de studie van Szidonia Nagy. Zij wilde altijd al verloskundige worden en met hulp van twee Nederlandse families studeerde zij ‘Clinical Health Management’.

Tijdens haar studie had ze het niet makkelijk. Bij haar vader werd darmkanker vastgesteld en Szidonia heeft naast haar studie voor hem gezorgd. Na verschillende operaties gaat het nu gelukkig goed met hem. En met Szidonia gaat het nog beter: zij heeft haar Master Degree behaald en haar proefschrift met goed gevolg ingediend! Zij heeft ons laten weten dat zij de Nederlandse families die haar al die jaren financieel hebben gesteund, heel hartelijk wil bedanken. Door hun bijdrage kan Szidonia nu een beroep uitoefenen waarmee zij in staat is om heel veel andere mensen te helpen.

Renata 13

 

Renata Nagy
Zij is een van de kinderen uit het kindertehuis en is in september 2011als eerste 'Tinkerbeller', begonnen aan een vervolgstudie. Ze koos voordoktersassistente. In 2014 is zij met mooie cijfers geslaagd. Zij woont sinds enkele jaren in Tirgu Mures en heeft een leuke baan als doktersassistente.

 

Kinga Kacsokacso Kinga klein
Kinga Izabella Kacsó wilde graag advocaat worden.  Zij studeerde rechten aan de Petru Major universiteit in Tirgu-Mures. Een sponsor, die het niet nodig vindt om met naam genoemd te worden, maar die wij bij dezen wel heel hartelijk willen bedanken, hielp haar door de studie heen. U hoorde het goed: 'hielp'. Kinga is namelijk geslaagd! Het laatste jaar was extra zwaar. Ze besloot om haar bijbaantje op te geven en al haar energie in haar studie te steken. Draaide ze daarvoor al elk dubbeltje om voordat ze het uitgaf, in dat jaar deed ze dat wel twee keer. Maar met een heel mooi resultaat: ze slaagde met vlag en wimpel. Nu is ze op zoek naar een baan. Bij de huidige economie is dat ook een moeilijke opgave. Maar dankzij haar studie heeft Kinga een betere kans dan veel van haar leeftijdsgenoten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat ook dat gaat lukken.

 

 

Hesfelean HenriettaHenrietta Hesfelean
Henrietta leeft alleen samen met haar moeder. Haar vader overleed aan diabetisch toen zij 6 jaar was.
Afgelopen zomer heeft zij met goed gevolg de middelbare school afgemaakt. Daarbij had zij een goede steun aan haar moeder die haar stimuleerde om te werken aan haar studie. Het salaris van haar moeder is slechts zeer beperkt en biedt geen mogelijkheid om een vervolgstudie te bekostigen. Sinds haar jeugd droomde ze al om kapper te worden.
Via het studiefonds is ze in augustus 2012 begonnen met deze opleiding in Tirgu Mures.
Inmiddels is ze met een 10 geslaagd en heeft ze haar diploma gehaald.

 

 


Zsolt Geréb

”Bijdragen aan een betere wereld’, wilde Zsolt. Om die reden studeerde hij Rechtshandhaving en wilde hij na zijn afstuderen bij Interpol of Europol gaan werken.Zsolti Dat afstuderen was op dat moment een probleem. Hij was met de laatste loodjes bezig toen zijn ouders in financiële problemen raakten. Gelukkig vonden we lieve mensen die hem wilden ondersteunen.
Halverwege zijn laatste jaar stuurde hij keurig een update: er waren dat halfjaar met 18 examens in totaal 36 punten te verdienen. Van de 18 examens moest hij er nog 3 afleggen. Voor de examens die al achter de rug waren, had hij 30 punten gehaald. Als u goed meegerekend hebt, dan weet u dat hij dus het maximaal te behalen aantal punten had binnengesleept. 
Naast al dat harde werken had hij deelgenomen aan een project op de universiteit, met als doel goede betrekkingen tot stand te brengen tussen de Roemeense en de Hongaarse politie en de politieacademie. Omdat hij zowel de Hongaarse als de Roemeense nationaliteit heeft, kreeg hij daar een belangrijke rol in: die van vertaler en contactpersoon tussen de twee nationaliteiten. Heel interessant, want zo kreeg hij de bijzonderheden, doelen, regels en methodes van beide kanten mee.
Na afloop van z’n laatste jaar kregen we opnieuw bericht: zijn hartelijke dank aan alle sponsoren, want zonder hen had hij niet kunnen afstuderen. Op 1 augustus gaat hij beginnen als economisch rechercheur in Boedapest. De maand juli wordt hij ingewerkt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij een uitblinker wordt. En met hem wordt de wereld een stukje veiliger.

 

Arpad Loincs 02 Arpad Lorincz
Arpad was de jongste student waar we uw hulp voor gevraagd hebben. Met 15 jaar ging hij al uit huis om autotechniek te kunnen studeren. Met hulp van het Studiefonds heeft hij vorig jaar zijn studie afgerond. Na het behalen van zijn diploma heeft hij geprobeerd in zijn woonplaats Chibed een baan als automonteur te vinden. Dit is helaas niet gelukt. Ook in en rond Sovata heeft hij geen baan kunnen vinden… Niemand neemt een beginner aan zonder ervaring. Zelfs zijn aanbod om gratis voor een paar maanden te werken werd afgeslagen. Omdat hij niet thuis op de bank wilde gaan zitten, heeft Arpad werk in Hongarije gezocht… én gevonden: hij werkt daar nu in de bouw. Het is niet zijn droombaan, maar hij is nu in ieder geval aan het werk en kan een gedeelte van zijn loon overmaken naar zijn familie in Roemenië. Arpad houdt ons op de hoogte en hoopt op niet al te lange termijn toch werk te vinden als automonteur. Hij geeft niet op. 

 

Ilona Kovacs

 Ilona Kovacs  siteWat heerlijk om weer een echt succesverhaal met jullie te delen! Vorig jaar maakte u kennis met Ilona Kovacs. Ilona was altijd de redder in nood voor Tinkerbell als er computerproblemen waren. En op een dag kwam ze bij òns met een hulpvraag. 

Ilona zat in het derde jaar van haar studie toen ze financiële problemen kreeg. Tot dat moment kreeg ze nog hulp van een sponsor, maar toen dat ophield moest ze fulltime in plaats van parttime gaan werken. Tegelijkertijd kreeg ze gezondheidsproblemen en dat alles zorgde ervoor dat haar studieresultaten onder druk kwamen te staan. Ze deelde haar zorgen met Kata en natuurlijk hebben we toen geprobeerd om sponsors voor haar te vinden. Dat lukte gelukkig en Ilona kon vol goede moed aan haar laatste studiejaar beginnen. Door de rust die de financiële ondersteuning haar gaf, kon Ilona zich volledig op haar studie concentreren. Tijdens haar laatste jaar heeft ze nog tijd gevonden om Hajni en Irmus van Salt Lake Travel te helpen met een aantal computerproblemen. Al met al heeft ze daar heel veel tijd in gestoken, waarvoor ze niet betaald wilde worden. Dat was wel het minste dat ze terug kon doen vond ze. En in iedere e-mail bedankt ze de families die haar gesteund hebben uit de grond van haar hart.

Inmiddels heeft Ilona haar studie glansrijk afgrond. Ze heeft een baan gevonden die veel afwisseling biedt en waar ze kan blijven leren. Ze is gelukkig, evenwichtig en heeft hart voor haar medemens. Geld maakt niet gelukkig, is het gezegde. Dat is misschien waar, maar met geld kun je wel iemand gelukkig maken, dat bewijst Ilona

Ottilia is geslaagd!

Ottilia 19We berichten u wel vaker over jonge mensen die dankzij sponsors in staat zijn om de studie van hun dromen te volgen. Die verhalen komen dan van de kant van de student. Maar hoe leuk is het om van beide kanten te horen hoe het sponsorschap verlopen is! Wij kregen een bericht van Janna Weijenberg en zij stuurde een mail door van Ottilia, die dankzij hun ondersteuning haar studie Engels afrondde.

Janna
Wij hebben een flink aantal jaren Ottilia Svenro financieel ondersteund. Met behulp van deze ondersteuning heeft zij een beroepsopleiding Engels kunnen volgen en positief kunnen afronden. Vorige maand zijn we, in overleg met haar, gestopt met onze financiële steun. Ottilia heeft een baan bij een onderwijsinstelling, waar ze haar kennis van 't Engels heel goed kunnen gebruiken. 

We hebben door de jaren heen een goed schriftelijk contact onderhouden en we dachten dat deze laatste brief misschien in het tijdschrift geplaatst kon worden. Het lijkt ons voor andere families ook leuk om te zien waartoe financiële ondersteuning kan leiden.

Ottilia (aan Janna en haar gezin)
Lieverds, jullie hebben helemaal gelijk als jullie het tijd vinden om de financiële steun te beëindigen. Jullie hebben ons, en mij in het bijzonder, waanzinnig geholpen. Ik weet niet wat er van mij geworden was als jullie er niet waren geweest. Mijn opleiding en kennis zijn de grootste schat die ik bezit en jullie hebben daarvoor gezorgd. Jullie staken mij een helpende hand toe op het moment dat mijn toekomst heel onzeker was.
Onze vriendschap begon heel wat jaren geleden. Ik begon net Engels te leren en in de praktijk te brengen en ik kon toen nog niet vermoeden dat dit zo ongeveer het belangrijkste in mijn leven zou worden. En nu is het een essentieel onderdeel van mijn dagelijks bestaan en zal dat tot het eind van mijn tijd op deze aarde blijven.
Steeds waren jullie daar als een stille kracht, om mij te begeleiden en om in alle situaties het beste uit mij te halen. Dank jullie wel dat jullie er altijd voor mij – voor ons – waren. We hebben er geen enkel probleem mee dat jullie ondersteuning hier ophoudt. Jullie hebben meer voor mij – voor ons – over gehad dan wie ook in de wereld
Dank jullie wel voor alles, Gods zegen en ik hou van jullie!
Ottilia, Sovata

 
Tandarts Kincsö

Kincs0 SebastyenU bent op deze site Kincsö misschien al eens tegengekomen. Een jonge vrouw die heel graag tandarts wilde worden. Ze startte haar studie met behulp van een beurs. Die was niet voldoende om ook van te leven, dus ging ze erbij werken in een jazzclub. De lange diensten zorgden ervoor dat ze achter raakte met haar studie en daardoor verloor ze de beurs. In het begin kreeg ze een klein beetje hulp van haar vader, ondanks dat hun relatie nooit goed was en bleef ze zelf ook zoveel mogelijk werken. Daarnaast benaderde ze onze Stichting voor hulp en gelukkig heeft een aantal trouwe sponsors haar geholpen om haar hoofd boven water te houden.
En toen was het zover! Kincsö sloot haar studie met prachtige cijfers af. Alleen haar thesis nog afronden en dan kon ze haar carrière als tandarts beginnen. De eerste keuze stond meteen al voor de deur: zou ze in Mures blijven, waar haar vrienden en familie wonen, maar waar ze weinig kans had om zichzelf te ontwikkelen of zou ze naar Boedapest gaan, waar haar werk meer uitdagend zou zijn, maar waar ze niemand kende? Ze kwam in contact met een tandarts uit de omgeving van Boedapest. In zijn praktijk zou ze ervaring kunnen opdoen en ze kon heel veel van hem leren. En hij was zelfs bereid om haar al aan te nemen, in afwachting van haar thesis. Wel voor een lager salaris, maar dat zou bijna verdriedubbeld worden als ze haar thesis behaald had. De keuze was even extra moeilijk voor Kincsö, omdat ze wist dat bij het verlaten van Roemenië, zij de studiebeurs uiteindelijk zou moeten terugbetalen.
De condities waren duidelijk: de Stichting helpt graag studenten aan een betere toekomst, maar wil ook Roemenië verder ontwikkelen. Als je dan in het buitenland gaat werken, voldoet dat niet meer aan die uitgangspunten. Moeite met deze regeling heeft Kincsö overigens niet gehad; het is logisch dat als zij het beter heeft dan haar lotgenoten in Roemenië, zij de Stichting weer helpt om ook hun een nieuwe toekomst te kunnen geven. Zo helpt de ene hand de andere. Maar het is uiteraard wel iets om even goed in overweging te nemen. In de tussentijd worstelde Kincsö met wat gezondheidsproblemen. Dat betekende meteen dat haar geldzorgen nog niet voorbij waren, want medicijnen zijn niet goedkoop in Roemenië. De financiële steun van haar vader was weg gevallen. De relatie was nooit goed geweest, tijdens haar afstudeerbijeenkomst werd hij zelfs agressief en vervolgens verbrak hij elk contact. Hem kon Kincsö dus niet om hulp vragen. Gelukkig konden sponsors bijspringen en begon Kincsö haar nieuwe leven bij de tandarts in Boedapest. Het salaris was niet voldoende om van te leven, maar met een contract voor zes uur per dag kon ze makkelijk een baantje naast haar werk vinden en zo dacht ze het wel te zullen redden. De mailtjes die Kincsö over het tandartswerk stuurde waren juichend, het werkplezier spatte ervan af. Ze leerde veel en op dat gebied voelde ze zich als een vis in het water. Tot het moment dat we bericht van haar kregen dat ze haar baan had opgezegd. De tandarts hield zich al maanden niet aan het contract. In plaats van zes uur per dag werkte Kincsö ongeveer het dubbele aantal uren voor hetzelfde geld. Hierdoor had ze geen kans om bij te verdienen. Bovendien reisden ze vaak samen naar afgelegen plaatsen rondom Boedapest en als hij haar ophaalde liet hij haar vaak uren in weer en wind wachten. De combinatie van deze respectloze behandeling en simpelweg geldgebrek leidde ertoe dat Kincsö haar contract beëindigde. Maar ze bleef niet bij de pakken neerzitten. Al snel had ze een nieuwe baan gevonden, waarin ze binnenkort gaat beginnen. Dit keer in hartje Boedapest. Maar eerst even haar thesis halen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dat deze doorzetter gaat lukken!

Wilt u ook uw bijdrage leveren Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.