Real time web analytics, Heat map tracking


lekkerkerk 19 01Dit jaar zullen door de coronavirus restricties helaas geen Roemeense kinderen naar Nederland worden gehaald. Dat is vervelend voor de kinderen, maar zeker ook voor de gastgezinnen. Zo’n vakantie is altijd een win-win situatie. De kinderen winnen, omdat ze een paar weken ontsnappen aan de treurige omstandigheden thuis en omdat het zien van een andere omgeving hen een toekomstdroom geeft. Het gastgezin wint, omdat het met eenvoudige middelen een positieve wending kan geven aan het leven van twee kansarme kinderen. Veel geld of moeite kost het namelijk niet: een pizza is een culinair hoogtepunt, een dagje strand een belevenis die de kinderen nooit meer vergeten en over het leren fietsen of de trampoline in de tuin raken ze jarenlang niet uitgepraat. De familie Lekkerkerk heeft zo’n onvergetelijke vakantie mogelijk gemaakt voor twee Roemeense jongens.

Vorig jaar kregen wij Hunor en Jozsef (twee jongens van negen jaar) als vakantiekinderen te logeren. We keken ernaar uit: het was voor ons de eerste keer en hadden geen idee wat we konden verwachten. In het begin was het even lastig. Zij moesten natuurlijk enorm wennen aan een vreemde omgeving en aan ons. En ook voor ons was het even onwennig. Maar na een paar dagen voelden ze zich op hun gemak en dat was goed te merken: ze werden vrijer in hun doen en laten.
Hunor was een rustige jongen die graag tv keek. Jozsef niet, die wilde alleen maar buiten spelen, het liefst voetballen. Die combinatie van karakters maakte het soms uitdagend om beiden tevreden te stellen. Maar gelukkig was het mooi weer, dus we gingen vaak naar het zwembad. Nou, dat vonden ze allebei wel wat. Zwembandjes om voor de veiligheid, maar dat mocht de pret niet drukken.
En dan de zee en het strand. In het begin was dat overweldigend en vonden ze het erg eng. Maar dat duurde gelukkig niet lang en ze genoten van de lange strandwandeling die we maakten. De stralende koppies zeiden genoeg.
Veel variatie in het avondeten was er niet. Ze lustten niet zoveel, wat ook wel te begrijpen was. Alles smaakt anders dan dat ze gewend zijn. Maar we vonden een paar favorieten: tosti en pizza!lekkerkerk 19 03
De bijeenkomsten voor alle gastouders en vakantiekinderen waren voor de jongens (en ook voor ons) heel fijn. Voor de kids heerlijk om even met anderen in hun eigen taal te kunnen spreken en spelen en voor ons om met de andere gastouders kennis te maken en hun verhalen en ervaringen te horen.
Bij deze wil ik nogmaals mijn complimenten geven aan alle medewerkers van de Stichting, voor de uitstekende organisatie en alle informatie die jullie vooraf en tijdens deze weken aan ons verstrekten.

Evert en Sylvia Lekkerkerk, Gouda