Real time web analytics, Heat map tracking

 de jong 01

Familie De Jong uit Benschop is al een aantal jaren gastgezin tijdens de kindervakantie van de Stichting. Inmiddels hebben al tien kinderen bij hen een geweldige vakantie mogen beleven. In mei 2016 zijn zij mee geweest met de jubileumreis naar Sovata. Zij wilden dolgraag nog een keertje terug. Dat hebben ze gedaan en het blijft niet bij een bezoekje…

Al langere tijd hadden wij plannen om terug te gaan naar Sovata. Maar ja, hoe regel je dat!? We kregen de tip Salt Lake Travel in te schakelen en dat bleek dé gouden tip: tot in de puntjes hebben ze alles voor ons geregeld.
Zo vertrokken we afgelopen februari voor tien dagen naar Sovata. Op het vliegveld in Cluj-Napoca stond Irmus van Salt Lake Travel ons al op te wachten. Zij bracht ons naar ons appartement in Sovata, met een ietwat kleine auto weliswaar, waardoor onze dochter opgevouwen achterin zat, maar dat mocht de pret niet drukken. Met de vrolijke Irmus waren die drie uur rijden zo om.

In de dagen die volgden waren we veel samen met onze Roemeense vrienden: een gezin waarvan de dochter vier jaar geleden bij ons in huis is geweest. We hebben met hen sindsdien contact gehouden en daaruit is een hele bijzondere band opgebouwd. Voor Roemeense begrippen leven ze ‘goed’. De ouders werken hard, daarnaast is er veel liefde in dit gezin en dat is toch wel de basis voor een goed gezinsbestaan. Vader Levente is veel met ons op pad geweest. Zo heeft hij ons hoog in de bergen bij Prajd gebracht en heeft hij ons een andere stad laten zien met veel historie. En hoewel we in Roemenië waren, bleven we rasechte Nederlanders: winkeltje in en winkeltje uit, kijken... kijken... en niet kopen. Dit werd niet helemaal begrepen door Levente. Je gaat toch niet elk winkeltje in als je niks nodig hebt? Vaak genoeg bleef hij dan ook buiten staan wachten tot de Nederlanders klaar waren met kijken en uiteindelijk na lang kijken zonder cadeautjes weer naar buiten kwamen.
Daarnaast hebben we nog veel kinderen (inmiddels tienermeiden) bezocht, die met de kindervakanties bij ons in huis zijn geweest. Wat was het fijn om elkaar weer te ontmoeten, al zijn de situaties soms erg schrijnend. Zo waren wij bij ons eerste vakantiemeisje… We troffen daar een moeder die wanhopig en zeer emotioneel was. Afgelopen zomer is hun huisje compleet afgebrand. Niks is er bespaard gebleven. Daarbij hebben de beren in de zomer al hun druivenstruiken leeggeroofd en vernield. En een paar dagen voor onze komst hebben vossen hun dertien kippen gedood. Ze doen zo hun best, maar krijgen tegenslag op tegenslag. En dan denken wij: ‘’Joh, het zijn maar dertien kippen’’, maar het is wel alles wat ze nog hadden. Inmiddels hebben ze weer een nieuw huisje, met een goede fundering en een lekvrij dak. Een andere stichting heeft hen hierbij geholpen. Op de betonnen grond ligt karton dat dient als vloerbedekking. Alleen in de slaapkamer ligt laminaat. Gelukkig zitten ze warm en droog. De moeder heeft bijna het hele bezoek in tranen gezeten. Ze zat er helemaal doorheen. Wij waren voor haar een lichtpuntje. Een arm die om haar heen werd geslagen. Gewoon haar steunen, er voor haar zijn, elkaar vasthouden. Haar man die in het buitenland geld probeert te verdienen is gelukkig handig en doet veel zelf in het huis. We kregen een rondleiding… Wat was de dochter trots toen ze haar eigen kamertje liet zien. En overal waar we keken zagen we spullen die wij hadden gestuurd. Dat geeft toch wel een goed gevoel, daar doe je het voor!
Uiteraard wilden we niet met lege handen op bezoek gaan en we hadden een speciaal cadeau meegebracht: voor de dochter een nieuw fotoboek van haar tijd bij ons in Nederland. Door de brand zijn ze alles kwijtgeraakt, dus ook al die foto’s… Wat was ze er blij mee!
Na het zien van het ‘lege vieze hok’ wat de badkamer voorstelde, en de oude poepdoos in het veld, waren we erover uit: we willen dit gezin verder helpen! We gaan dit gezin helpen een mooie badkamer te maken! Thuisgekomen hebben we meteen een lijst gemaakt van spullen die nodig zijn en die met het komende hulpgoederentransport mee kunnen richting Sovata. Na overleg met de Stichting is dit mogelijk. Dit is voor ons gevoel het minste wat wij kunnen doen, naast deze moeder en haar dochter vaak berichtjes sturen en moed inspreken. Want wat hebben ze het zwaar en wat hebben wij het goed hier!

Iedereen in Nederland waarschuwde ons al dat het heel koud kon worden in Roemenië. Dat was ook zo, maar uiteindelijk bleek het in Roemenië zelfs warmer te zijn dan in Nederland! De sneeuw gaf het landschap iets romantisch en bedekte op de armste plaatsen de modder en de rommel.
De laatste dag ‘beklommen’ we een berg in Sovata en al sleeënd gingen we er weer van af. Dat was pure pret! In de pizzeria hebben we samen met onze Roemeense vrienden de vakantie afgesloten en afscheid genomen. Maar dit afscheid was anders. Het was eigenlijk geen afscheid, het was een: Tot snel. Want deze familie zal, als alles meezit, aankomende zomer naar Nederland toe komen. En ook dat regelen we natuurlijk via Salt Lake Travel. Want zonder hen was het nooit zo’n geslaagde vakantie geweest!

Familie de Jong, Benschop