Real time web analytics, Heat map tracking

Vorig jaar was de familie Casparie voor het eerst gastgezin voor twee Roemeense kinderen. Een spannend avontuur, maar zeker een positieve ervaring. Ze raden het iedereen aan. Wilt u, na het lezen van dit verslag, zelf ook twee kinderen een onvergetelijke vakantie bezorgen? Neem dan contact met ons op! 

Op 3 juli 2016 stonden mijn man en ik ietwat gespannen te wachten op de bus met Roemeense kinderen, want het was voor ons de eerste keer dat we dit avontuur aangingen. Eindelijk was het zover dat we Szabi en Zalan konden verwelkomen! De twee jongens van bijna 10 jaar stapten onwennig en gereserveerd uit de bus en bij ons in de auto. Na een rondleiding in ons huis besloten ze dat Zalan in het bed mocht en Szabi op het matras op de grond. De afspraak was dat ze halverwege de logeerpartij zouden ruilen.

Ze speelden voorzichtig met onze hond. Zelf waren ze niet gewend om een hond als huisdier te hebben. Toen ze gingen voetballen met Roemeense kinderen die een straat verderop logeerden ging de hond mee. Die voetbalde mee en kon nog keepen ook. Daar waren ze duidelijk van onder de indruk.

Casparie- 17 03Het communiceren was best lastig, aangezien ze weinig Engels spraken. Maar Google Translate bood uitkomst. En we gebruikten natuurlijk ook veel gebarentaal. In de loop van de drie weken ging het gelukkig steeds beter. Zij respecteerden onze gewoontes, zoals bidden voor het eten. En wij die van hen: meteen van tafel gaan als ze klaar zijn met eten, niet meehelpen met de tafel afruimen, geen groente eten en weinig lusten. Ik had niet de illusie om ze in deze korte periode op te kunnen voeden. Ik liet ze gewoon kind zijn en genieten.

Op een mooie dag namen we ze mee naar de camping aan het Veluwemeer waar onze caravan staat. Ze wilden meteen het ondiepe war in en hebben uren gedobberd en op het strand gespeeld. Heerlijk om ze zo samen te zien genieten.      

Een andere dag bezochten we de speeltuin en de kinderboerderij, aten patat en een ijsje en zijn we naar de kledingbeurs gegaan in Benschop die ieder jaar speciaal voor de kinderen uit Roemenië wordt georganiseerd. Gratis kunnen kiezen uit stapels kleding vonden ze wel wat. Met een vuilniszak vol zijn we tevreden naar huis gereden. Szabi had last van heimwee waardoor hij even mocht bellen met de Roemeense begeleiding, die dag en nacht paraat staat voor dit soort dingen, en toen ging het gelukkig beter. Toen ik ze de volgende dag wakker ging maken, lagen ze samen in bed en de rest van de weken is dat zo gebleven. Deze twee jongens zijn echt vrienden geworden. Ze hadden lol samen maar steunden elkaar ook bij heimwee. Mooi toch!Casparie- 17 01

Een dag per week was er voor alle kinderen gezamenlijk een uitstapje met de bus. Ze gingen naar Park Plaswijck, varen in Almere en naar attractiepark Drievliet. Zij deden iets leuks met elkaar en de gastouder had even tijd voor zichzelf. Prima geregeld!

Op de andere dagen hebben we zelf of samen met de andere gastgezinnen uitjes gemaakt, zoals naar de speeltuin in het Kloosterplantsoen, de basisschool waar ik werk, speelhal Monkey Town, een familiedag in Montfoort met bbq en leuke clowns-act, open dag in FC Utrecht-stadion, workshop chocolade maken bij Zucotto, Nieuwegeinse kinderboerderij met waterpartij, pannenkoeken eten, gewandeld met de hond, midgetgolven, naar de markt, met een van de burgemeester gekregen strippenkaart ijsjes halen bij Luigi, rondleiding in de IJsselsteinse molen, boodschappen doen, spelletjes doen, met lego spelen, een waterpistolen-gevecht, zwemmen in de Lek en in de Viaanse plas, bowlen, bbq-en en natuurlijk naar de kust met de grote zee en heel veel zand om elkaar in te graven. Het dagelijkse potje voetbal met de andere Roemeense kinderen was ook een grote favoriet.
De kosten hoeven echt niet hoog te zijn om deze kinderen blij te maken. Alleen al een avondje spelen met de watersproeier in de tuin of spelen met de lego vinden ze mooi. Heerlijk toch! Samen hebben we een foto-plakboek gemaakt om mee naar huis te nemen. Voor de ouders leuk en als blijvende herinnering heel waardevol. Met wat aandacht en tijd geef je hen al een super fijne tijd in Nederland. Het geeft een goed gevoel als je hen even onbezorgd kind ziet zijn.

Casparie- 17 02De dire weken zijn omgevlogen!
De drie weken zijn omgevlogen terwijl het aanvankelijk best lang leek. Petje af voor deze jonge kinderen, hoor! Ze zijn natuurlijk nog nooit zo lang en ver van huis geweest en ze doen het toch maar! De jongens werden in de loop van de tijd steeds vrijer  en meer open. We kregen echt een band met ze. En de gezelligheid met andere vriendelijke en behulpzame gastouders, die ons als ‘nieuweling’ hielpen bij vragen, was een warm bad. We hadden een paar keer oppas nodig en altijd werd er hulp aangeboden, wat zeer prettig was.

De organisatie zelf heeft alles goed geregeld. Er komt namelijk heel wat bij kijken om dit allemaal in goede banen te leiden. Het screenen wie er mee mag, het ophalen en het thuis brengen van al deze kinderen, alle activiteiten regelen, gastouders zoeken en begeleiden. En dan de leuke afscheidsavond voor alle gastouders en kinderen met playback-acts en een disco! Toen we allen gearmd met de kinderen het nummer ‘We are the world’ zongen kreeg ik een ontroerend en mooi gevoel van ‘samen’. Ik voelde me bevoorrecht dat ik Szabi en Zalan drie weken een super tijd heb kunnen geven. Ik kan het iedereen aanraden om ook gastouder te worden. In slechts drie weken per jaar geef je de kinderen een onvergetelijke ervaring waar ze hun verdere leven op kunnen teren.

Jurgen en Petra Casparie, IJsselstein