Het grootste ‘heliotherme’ meer in de wereld
Het Berenmeer (Ursu Lake) in Sovata beslaat 40.000 m2, is 18 meter diep en het zoutpercentage is gemiddeld 250 gram/liter. Het wordt ook wel de ‘Dode Zee van Transsylvanië’ genoemd en is door de World Records Academy officieel uitgeroepen tot het grootste heliotherme meer in de wereld. ‘Heliotherm’ houdt in dat de warmte van de zon in het zoute water bewaard wordt. Dit komt doordat het oppervlak van het meer bestaat uit zoet water, dat het zoute water daaronder isoleert.
Het Berenmeer is het enige heliotherme meer in Europa en staat bekend om de therapeutische werking van zowel het water als de modder die van de bodem van het meer wordt gewonnen. Mensen met onder andere reumatische, gynaecologische, cardiovasculaire en endocrinologische klachten vinden baat bij de helende werking van het warme, gemineraliseerde water. Om de heliotherme eigenschappen van het meer te behouden is het baden in het meer alleen toegestaan op bepaalde plaatsen en tijden en voor een beperkte duur per persoon.
Het Berenmeer is omringd door een grote diversiteit aan planten en bomen. Dit is te danken aan de bodem die uit vulkanische grond bestaat. De zoutmassa die het meer omringt is bedekt met klei die de groei van onder andere iepen, eiken, haagbeuken, hazelaars, appelbomen en sneeuwklokjes bevordert.
De rijke vegetatie brengt met zich mee, dat ook veel diersoorten zich thuis voelen rondom het meer. Je vindt er bijvoorbeeld steenbokken, herten, wilde zwijnen en zwarte geiten. En niet alleen de vegetatie is aantrekkelijk, ook de vorm van het meer; vanuit de lucht heeft het de vorm van een beer. Vandaar ook de naam: Lake Ursu, het berenmeer.
Het is het enige natuurlijke meer waarvan de ontstaansdatum exact bekend is: het Berenmeer is het resultaat van het instorten van een zoutmijn op 27 mei 1877. Naast het Berenmeer bevindt zich een ander uniek fenomeen: de 'Arboretele de pe Saraturi', een weelderig begroeide zoutberg.
Het Berenmeer en het beschermde natuurgebied eromheen strekken zich over 79 hectare uit. Naast het Berenmeer vindt men er nog een aantal andere meren: Aluni?, Ro?u, Verde, Paraschiva en Mierlei.
Buiten de meren zijn er in de omgeving ook andere interessante bezienswaardigheden te bezoeken, waaronder de plaats Sovata en een Romeinse nederzetting.
Dat het Berenmeer een van de belangrijkste plaatsen is in Sovata, mag blijken uit het feit dat jaarlijks een weekend lang een groot feest wordt georganiseerd ter ere van de verjaardag van dit wonderbaarlijke zoutwater meer.