Real time web analytics, Heat map tracking

 

Sinds 2006 heeft de Stichting Roemeense Kinderhulp een project opgestart voor de hulpbehoevende bejaarden in Sovata en omgeving.

Een moeilijk leven
Voor bejaarden in Roemenië is het leven meestal niet gemakkelijk. Door inflatie in de eerste jaren na de revolutie van 1989 is het pensioen vaak gereduceerd tot een absoluut minimum bedrag. Uitkeringen van 600 tot 800 lei, omgerekend 150 tot 200 euro per maand zijn eerder regel dan uitzondering. Het grootste gedeelte hiervan gaat vaak op aan medicijnen en aan hout voor de kachel en het fornuis. In de winkel is alles wat moet worden geïmporteerd net zo duur al bij ons in Nederland. Voor de bejaarden dus onbetaalbaar!

Met een beetje geluk zijn er kinderen of familie in de buurt die in de zorg bijspringen, maar ook deze familieleden hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Steeds vaker komt het voor dat de bejaarden de zorg over een kleinkind of zelfs achterkleinkind krijgen, omdat de ouders ten einde raad proberen geld in het buitenland te verdienen. Naast het feit dat de kinderen op deze manier opgroeien zonder ouders en het een grote uitdaging voor de bejaarden is om de kinderen op te voeden, mondt werken in het buitenland vaak uit op een financiële desillusie.

Hulpgoederentransport
Ieder jaar vlak voor Kerst gaat de Stichting Roemeense Kinderhulp met een hulpgoederentransport naar Sovata om daar meer dan 1.100 gezinnen te ondersteunen met één of meerdere pakketten gevuld door Nederlandse families. Ook veel ouderen krijgen, soms al vele jaren, op deze wijze een pakket uit Nederland. Vanaf het ontstaan van het hulpgoederentransport zijn echter altijd meer Roemeense hulpaanvragen geweest dan Nederlandse pakketgezinnen die willen meedoen, zodat er een wachtlijst is ontstaan van gezinnen die wachten op een match met een Nederlands gezin. Vooral de bejaarden kwamen hierbij moeilijk aan bod. Voor hen is toen in 2006 het Bejaardenproject opgericht. Door bijdragen van sponsors en speciale (goederen)donaties worden voor deze doelgroep jaarlijks pakketten gemaakt. Onze vrijwilliger Jannie de Wit is grote trekker van dit project. Zij vult persoonlijk alle dozen. Inmiddels is het project uitgegroeid tot 90 bejaarden die ieder jaar een pakket en een voedselbon van 20 euro van de Stichting overhandigd krijgen.

De pakketten worden gevuld met kleding, schoenen en andere artikelen waar wij hen blij mee kunnen maken. Als er voldoende informatie over hun eigen familiesituatie bekend is, wordt daar zoveel als mogelijk rekening mee gehouden, zodat ze met de inhoud ook hun naaste familieleden nog wat kunnen verwennen in de dagen rond Kerst. Naast nuttige zaken zoals zeep en waspoeder, wordt ook altijd wat lekkers in de doos gedaan.
Dat de ontvangers in Sovata erg blij zijn met hun pakket blijkt wel uit de stroom brieven die in de weken na het uitreiken van de pakketten bij ons binnenkomt. 
Een van de ouderen schreef: “Dank dat u elk jaar weer aan ons denkt. We hebben als ‘kinderen rond  de kerstboom’ gezeten en alles uit het pakket heeft een nieuwe eigenaar gekregen….”. Ook deze dame was erg blij, zo schreef zij: “Hartelijk dank voor de mooie schoenen. Ik draag ze elke week naar de kerk.”

Hoe u ook kunt helpen
De voedselbonnen vormen een vast deel van de ondersteuning die jaarlijks wordt gegeven. Met deze bon kan door hen met Kerst iets extra’s gekocht worden, in ieder geval een keer de ingrediënten voor een goede maaltijd. Door een jaarlijks sponsorbedrag kunt u de hulp aan de bejaarden ondersteunen en ontlast u de Stichting met de financiële belasting vanuit deze activiteit. Hoe meer sponsors er zijn die deze activiteit ondersteunen, hoe meer bejaarden in Sovata kunnen deelnemen aan deze mooie actie.

Natuurlijk zou het nog mooier zijn als u besluit om een bejaarde ‘te adopteren’ en jaarlijks blij maakt met een door uzelf samengesteld ‘persoonlijk’ pakket. U verzorgt dan voor één specifieke bejaarde persoon (of bejaard paar) een pakket. Dit pakket bestaat uit één of maximaal twee dozen. U krijgt de naam, het adres en de familie omstandigheden, voor zover bekend, van ons aangeleverd. De Stichting verzorgt de coördinatie en de logistieke afhandeling. Wij zorgen er persoonlijk voor dat de door u gevulde doos aan de ondersteunende persoon wordt overhandigd.

Het pakket bestaat uit een zogenoemde appeldoos waar maximaal 15 kilo aan goederen in mag. Uiteraard worden door ons suggesties voor de inhoud aangeleverd, u kunt de doos vullen met al hetgeen waarvan u denkt hen blij te kunnen maken. De kosten zijn voor een doos en het transport € 8,50. Dit kan worden aangevuld met eventueel voedselbonnen ter waarde van  € 10,- per stuk.

Voor kleding kunt u terecht op de kledingbeurs bij het uitreiken van de appeldoos. Daar kunt u voor enkele euro's eventueel ontbrekende kleding uitzoeken. De opbrengst van deze beurs is bestemd voor de voedselbonnen van het bejaardenproject.

Het Bejaardenproject is een mooi project, bestemd voor mensen die zelf niet meer in staat zijn iets aan hun situatie te veranderen.  Hoe kunnen wij u overhalen om bij te dragen, om mee te doen? Misschien de volgende woorden, gesproken door een oudere vrouw:
“…. Ik ben heel blij met alle spulletjes die ik gekregen heb. Waar ik nog blijer om ben, is het idee dat er mensen zijn die hier heel ver vandaan wonen, die mij de moeite waard vinden om dat voor mij te doen (diepe zucht)… dat geeft mij de kracht en de moed om de lange wintermaanden door te komen.”
Wij hopen van harte dat u ook een bejaarde blij wilt maken met een bon en/of pakket.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.