Real time web analytics, Heat map tracking


Jubileumavond 2016 04

Foto Peter Vos

Met een feestelijke jubileumavond in het Fulcotheater keek de stichting Roemeense Kinderhulp vrijdag terug op het 25-jarij bestaan. Een avond vol amusement, ontmoetingen tussen betrokkenen en gastouders van de afgelopen jaren én de presentatie van het jubileumboek.

De laatste zin van het dankwoord in het boek luidt: “Veel Roemeense kinderen hadden een droom en met elkaar hebben we het waargemaakt. Samen kunnen we de toekomst aan en gaan we net zolang door totdat hulp niet meer nodig is”, schreef voorzitter Edwin Mentink, met echtgenote Karin vanaf het begin vrijwilliger en drijfveer van de stichting. Het boek met veel foto’s laat per jaar de ontwikkelingen zien in Sovata, met als hoogtepunt: “De opening van kindertehuis Tinkerbell in 2005en de reünie van vorig jaar met alle kinderen en 150 gastouders. Toen ik de massale groepsfoto zag dacht ik: Top! Dit hebben we allemaal geïnitieerd.”

Indrukwekkend waren de woorden van Eva Nagy. Zij kwam in 1991 na een reis van 2.000 kilometer en 38 uur als kind in IJsselstein aan voor 3 weken vakantie. Nu is zij ‘de moeder’ van 11 kinderen in Tinkerbell. “In 1991 at ik voor het eerst een banaan en een kiwi”, vertelt ze in vloeiend Engels voor de volle theaterzaal. “Ik heb 4 zussen, vader werkte en we leden armoe. We aten eenmaal per dag – als er al eten was – en gingen met honger naar bed.” De IJsselsteinse vakantie veranderde haar leven. “Hier zien de Roemeense kinderen – net als ik toen – dat je iets van je leven kan maken.”

 

Door Lysette Verwegen
IJsselstein

Het jubileumboek is te koop bij boekhandel Logica voor 9,95 euro. De opbrengst is voor de stichting.