Real time web analytics, Heat map tracking

De Stichting Roemeense Kinderhulp heeft voor de 18e keer een groep kansarme Roemeense kinderen naar Nederland gehaald voor drie weken vakantie. Zondag kwamen de kinderen voor het eerst in hun leven aan in IJsselstein. Eén van de Roemeense begeleidsters was 16 jaar geleden zelf als kind op vakantie in IJsselstein.

Door Keesjan Steverink

Ze kan het zich nog goed herinneren. 'We gingen naar de dierentuin en naar zee''', vertelt Ilona Viola Gyorgy. Ze kwam destijds naar Nederland voor een vakantie. "Ik had een leuke tijd." Enigszins vermoeid van de reis vertelt ze dat haar ervaring als kind, helpt in haar functie van begeleidster. "Ik heb de, kinderen verteld over de gebruiken hier."

De Stichting Roemeense Kinderhulp is in 1990 begonnen met kindervakanties voor 35 kinderen. Toen waren er nog maar 16 gastgezinnen nodig. De laatste tien jaar komen er 42 kinderen naar IJsselstein, die opgevangen ~orden in 22 gastgezinnen. De Stichting zorgt voor een aantal activiteiten, de gastgezinnen vullen het overige programma in.De Stichting verwacht niet dat gastgezinnen elke dag met de kinderen op stap gaan. "Het is de bedoeling dat het zoveel mogelijk een normale huissituatie wordt", zegt Jack Bootsma uit Uitweg. Zijn gezin vangt nu voor de derde keer twee kinderen op. 'We gaan vandaag rustig aan doen en gaan foto's kijken van de vorige keren." De familie heeft zelf twee dochters en krijgen voor drie weken een tweeling erbij, twee meisjes van elf. "Ze eten wat de pot schaft, we vragen wel waar ze zin in hebben. Ze gaan mee boodschappen doen.".

Voor een enkel gezin was het lopen zondag extra spannend; familie Stronk stond op de reserve lijst. "Door familieomstandigheden is er een gezin uitgevallen" , zei Edwin Mentink van de Stichting. "Daarom hebben we hen op het laatste moment moeten vragen." Het gezin heeft zelf geen kinderen  en dus ook nog geen speelgoed, maar binnen luttele seconden kregen ze al twee kinderfietsen aangeboden.   

Tegen een uur of drie waren alle gezinnen weer huiswaarts gekeerd. Initiatiefneemster van de Stichting  Karin Mentink, reageerde opgelucht en vermoeid. "Het is allemaal weer goed gegaan.”  Elk jaar gaat Karin zelf naar Roemenië om de kinderen op te halen. 'We worden gebracht door drie  chauffeurs van Connexxion, die doen dit al jaren. Dit jaar ging reis voorspoediger dan voorheen.  'We konden overal aan de grens doorrijden en waren er dus al vroeger dan gepland, gelukkig hebben we iedereen kunnen bereiken."

De Roemeense' kinderen zijn drie weken in IJsselstein en zullen een aantal uitstapjes gezamenlijk maken. Op 4 augustus gaan de kinderen weer terug naar hun woonplaats Sovata.

Uit: Onze IJsselstreek, 20 juli 2007