Real time web analytics, Heat map tracking


Vakantie Roemeense kinderen weer voorbij.duinrell

 

De kinderen werden getrakteerd op een dagje Duinrell. Even zonder gastouders genoten ze van de achtbaan, de zweefmolen en de familieschommel.
Door Keesjan Steverink

De vakantie voor 42 Roemeense kinderen in IJsselstein is weer voorbij. Drie weken zijn de kinderen te gast geweest bij gastgezinnen. De laatste week was een week vol emoties. Gillen in hel pretpark, jumpen op de feestavond en huilen bij het afscheid.

Voor de achttiende keer werd de kindervakantie gehouden, die georganiseerd werd door de Stichting Roemeense Kinderhulp. De kinderen werden opgevangen door gastgezinnen en de Stichting zorgde voor drie uitjes. De andere dagen werden de kinderen bezig gehouden door de gastgezinnen. Dat betekent niet dat er elke dag een pretpark bezocht werd, zegt Jack Bootsma. Hij ving met zijn gezin voor het derde jaar kinderen op . “Bij ons moeten ze gewoon meedoen met het normale programma. Het feest gaat gewoon door”

Geen Gekke Dingen

De meeste mensen zijn wel met de kinderen naar het dierenpark of zee gegaan. “Wij willen geen gekke dingen doen”. Vooral evenementen in de regio werden druk bezocht. Het truckfestival in Lopik vonden de kinderen een hele belevenis en ook een ritje met een kraanwagen werd met enthousiasme ontvangen. De kinderen spreken Hongaars en met handgebaren en een beetje Engels werd met de kinderen gecommuniceerd. Op 14 juli vertrokken 42 kinderen dit jaar naar Nederland voor een vakantie van 3 weken. Drie Nederlandse chauffeurs en twee begeleiders haalden de kinderen in een Nederlandse bus op. Zondagmiddag 15 juli kwamen de kinderen aan op de Overtoom en na het welkomstwoord ging iedereen naar het vakantieadres toe.
De  laatste week was het een week vol emoties. Op maandag gingen de kinderen naar Duinrell. De stoere jongens leefden zich uit in de 'enge' attracties, maar ook van de speeltuin werd zichtbaar genoten. 'Zoveel mogelijk doen”, leek het motto. Volledig uitgeput gingen de kinderen 's avonds weer op weg naar de gastgezinnen. Donderdagavond werd de jaarlijkse feestavond gehouden in wijkgebouw 'De Schouw' in Lopik. Nederlandse en Roemeense kinderen hadden acts ingestudeerd en toonden hun kunsten aan het publiek en een jury. Met een glimlach en een knipoog werden de acts 'vakkundig' beoordeeld. Aan het einde van de avond kregen de kinderen een winterjas cadeau en de gastgezinnen kregen een rode roos als bedankje. Traditioneel werd de avond afgesloten met het zingen van 'You'll never walk alone'. Diverse kinderen en gastouders hadden het toen even moeilijk. Jumpen was ook erg populair en niet alleen de kinderen, maar ook de gastouders jumpten vrolijk mee op de aanstekelijke dance-muziek.
Traantjes

Vorige week zaterdag werden er een aantal traantjes geplengd toen de kinderen weer naar huis gingen. Gepakt met eten voor twee dagen en tassen vol cadeaus en
kleding Hadden niet allen de kinderen maar vooral ook de 'gastouders een voldaan gevoel. "Het ging heel goed dit jaar", zei Edwin Mentink. "We hebben geen problemen gehad, de drie weken waren zo om." De familie Strunk stond op de" wachtlijst en werd een dag voor aankomst gevraagd om kinderen op te vangen. Vanwege familieomstandigheden viel een gezin uit. "We hebben zelf geen kinderen, ,dus dat was schrikken." Het is hen goed bevallen. "We zijn. goed opgevangen en hebben van alles gekregen. De vakantie was erg intensief,' maar het was absoluut de moeite waard."

Meer informatie is te vinden op: www.roemeensekinderhulp.nl
De kindervakantie werd in 1990 voor het eerst gehouden. Karin en Edwin Mentink namen het initiatief en haalden toen 35 Roemeense kinderen naar Nederland: De kinderen komen uit kansarme gezinnen uit Sovata en ieder jaar komen andere kinderen naar Nederland. Ook komen elk jaar een aantal begeleiders mee. Dit jaar waren dat docenten van de kinderen. De Stichting bestaat uit vele vrijwilliger,s en veel sponsoren. In 1991 is begonnen met de pakketten actie, die elk jaar in november gehouden wordt. Vorig jaar gingen ruim tweeduizend pakketten i n vier vrachtwagens naar Sovata , Sinds 2 jaar heeft de Stichting ook een familiekindertehuis 'Tinkerbell'.  Hier zijn 16 kinderen opgenomen in twee families. Daarnaast zijn er diverse projecten gehouden in Sovata.

Uit: Onze IJsselstreek, 10 augustus 2007