Real time web analytics, Heat map tracking

kunstafkijkenIJSSELSTEIN - Roemeense walnootkoekjes: wie heeft die intussen nog niet geproefd? Op markten, braderieën en gelegenheden waar de Stichting Roemeense Kinderhulp zich presenteert zijn deze koekjes dikwijls te koop, liefdevol gebakken met uit Roemenië meegebrachte ingrediënten.

Maar aan het lekkere proeven gaat een ingewikkelde voorbereiding vooraf, een werkje dat het best aan de bedreven handen van Maria Portik kan worden toevertrouwd. Nu Maria en haar gezin op een korte vakantie in Nederland logeren bij de familie Mentink is er een goede gelegenheid om haar de kunst af te kijken

"In de omgeving van Sovata groeien heel veel walnootbomen; bij mijn vader in de tuin heb ik ze voor het oprapen. Afgelopen maand heb ik thuis grote hoeveelheden walnootkoekjes gebakken voor de kerstmarkt. Die hadden we georganiseerd om geld in te zamelen voor onze Waldorf-school," vertelt Maria. Ze is als vrijwilligster betrokken bij de zusterorganisatie Pro Sovata Foundation.

Onder het roeren en mengen vertelt Maria over haar leven in Roemenië. Zij was docente wiskunde, maar stopte met werken toen het kindertehuis werd opgericht. Nu dat zijn vorm heeft gevonden als een familiekindertehuis en goed loopt, is zij begonnen met de opzet van Salt Lake Travel, een toeristenkantoor, om de streek rond Sovata te promoten bij toeristen. Vroeger waren hier kuuroorden; veel hotels uit die tijd verkeren in staat van vergane glorie. Maar de bossen en bergen, de minerale grondstoffen en de zoutpannen zijn natuurlijk nog onverminderd aantrekkelijk. Mensen gebruiken de modder ter verzachting van aandoeningen als eczeem en reuma. Vrouwen gebruiken de mineralen inwendig om zwangerschap te bevorderen. 

Walnootkoekjes
Ingrediënten :
1/2 ltr gemalen walnoten,
400 gram bloem,
1 pakje gist (7 gr),
3 eieren gesplitst in eigelen en eiwitten,
300 gr witte basterdsuiker,
250 gr plantaardige margari­ne,
halve beker melk,
schepje suiker en een snufje zout.

Maria maalt de walnoten met de staafmixer heel fijn. Intussen zet zij de gist te wellen in een beker lauwwarme melk met een schepje suiker. De ingrediënten voor het deeg gaan in een grote wijde kom: de bloem, de margarine, de eigelen, de gistoplossing en het snufje zout worden met de mixer gemengd.
Kneed de deegbal op het met bloembestoven aanrecht, totdat deze heel soepel is en verdeel de hoeveelheid in vier gelijke porties. Laat deze deegballetjes rijzen onder een theedoek. Intussen kun je de eiwitten met de basterdsuiker heel stijf kloppen. Tenslotte worden de gemalen walnoten toegevoegd en met een spatel voorzichtig door het eischuim geroerd. De bakplaat wordt bekleed met bakpapier en de oven tien minu­ten voorverwarmd op 180°C.

Maria bestuift het aanrecht met bloem en rolt een deegballetje hierop uit, vouwt het samen, strooit opnieuw bloem op het pakketje, rolt het uit en vouwt het tenslotte weer op. Vervolgens rolt zij het deeg uit tot een langwerpi­ge heel dunne lap. Het walnoot­mengsel wordt hierop uitgestre­ken. Daarna rolt zij de deeglap op over de lange kant tot een lange dunne rol ontstaat, snijdt vervol­gens stukjes af van 2 cm hoog en zet deze met de snijkant naar be­neden op de bakplaat. De koekjes zijn na ongeveer 20 minuten bakken klaar zodra deze licht­bruin kleuren. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze tenslotte met een beetje poedersuiker. 

Zenderstreeknieuws - 9 januari 2008