Real time web analytics, Heat map tracking


Voor de negentiende keer vieren kansarme Roemeense kinderen hun vakantie in Nederland. Op uitnodiging van de Stichting Roemeense Kinderhulp zijn 42 kinderen en twee Roemeense begeleiders zondagmiddag in IJsselstein aangekomen.

Dinsdagavond gingen de Nederlandse begeleiders en de chauffeurs met een bus van Connexxion op weg naar Sovata om de kinderen op te halen. De bus was volgestopt met pakketten voor Roemeense gezinnen en het kindertehuis Tinkerbell. Na een tussenstop in Boedapest kwam de bus donderdagavond aan in Sovata. Zaterdagochtend vertrok de bus weer naar Nederland.

Karin en Edwin Mentink van de Stichting Roemeense kinderhulp begonnen negentien jaar geleden met het organiseren van een kindervakantie voor kansarme kinderen. In 2005 werd het familiekindertehuis Tinkerbell in gebruik genomen. Het tehuis bestaat uit twee zelfstandige woonunits, waarin een aantal achtergelaten/verwaarloosde kinderen zijn ondergebracht. Het huis biedt plaats aan 2 gezinnen met in totaal 20 kinderen. Er wonen nu zeventien kinderen. Deze kinderen worden opgevoed door een Roemeens echtpaar, dat zoals in een normaal gezin de zorg voor deze kinderen op zich neemt. De kinderen werden vrijdagavond verrast met een aantal pakketten. Ieder kind heeft een pakkettengezin, dat hen voorzien van kleding en speelgoed. Het uitpakken ging vol enthousiasme, waarbij ieder uitgepakt cadeau uitgebreid getoond werd aan de ouders en de Nederlandse begeleiders. Die dag was er een druk programma. Een aantal arme gezinnen werden bezocht. Zij kregen ook een pakket of een knuffel en een stuk zeep.
 
Op het eerste gezicht lijkt Sovata geen armoede te kennen. Sovata is in binnen- en buitenland bekend geworden door zijn gezondheids- en ontspanningsmogelijkheden. Het is één van de meest bekende kuuroorden met natuurlijke zoutwaterbronnen van Roemenië. Wie via de hoofdwegen naar de grote toeristenhotels rijdt, ziet vooral mooie natuur en misschien een slecht wegdek. Wie van de hoofdwegen afwijkt, zal de ellende zien. In het asfalt zitten grote gaten. Veel gezinnen leven met veel kinderen in een klein huisje zonder stromend water of elektriciteit. Dat meerdere kinderen in één bed slapen, is geen uitzondering. De stichting heeft zich het lot van deze kinderen aangetrokken en wilde hier iets voor doen. Na negentien jaar heeft de stichting heel wat bereikt:
Een jaarlijkse kindervakantie, hulpgoederentransport, familiekindertehuis, toeristenbureau en veel projecten, zoals een kinderopvang en ondersteuning van medische diensten. De Stichting heeft veel hulp van Roemeense professionals, die de meeste gezinnen kennen. Zij zorgen voor de selectie van de kinderen, die mee mogen naar Nederland

Het vertrek in Sovata was vorige week zaterdag emotioneel. Hele gezinnen waren meegegaan om afscheid te nemen van de kinderen. Ieder gezin kreeg een cadeautje voor thuis en een programmaboekje, zodat zij weten wat hun kind doet en hoe zij hen kunnen bereiken in geval van nood. De boekjes werden tijdens de reis aan de kinderen uitgedeeld. Vol spanning werd het programma doorgenomen en giechelden ze bij het zien van de woordenlijst. De kinderen komen uit de streek Transsylvanië en spreken Hongaars. Zij behoren tot de Hongaarse minderheid in Roemenië. Voor een aantal kinderen werd de spanning en het gehobbel in de bus te veel, zij werden reisziek. Gelukkig hadden de meesten hier zondagochtend geen last meer van. Iedereen genoot wel van het avondeten in Hongarije: Schnitzel met patat. Stoer begon iedereen aan de grote maaltijd. Al snel vroegen zij hulp met het snijden van het grote stuk vlees. Niet iedereen was een mes en vork gewend. Slapen ging in de bus, maar het duurde lang voordat iedereen sliep. Uiteindelijk werd het gevecht met de slaap niet overwonnen en lag iedereen stil te slapen. Helaas was er aan de Roemeense grens wat oponthoud. De Roemeense douane wilde persé kopieën van de verzekeringspapieren hebben, maar zonder een werkend kopieerapparaat was dit lastig. De bus moest in de hitte wachten en de kinderen mochten er niet uit.
 

 

Met twee foto's in de hand wacht een
gastouder in spanning op logees.

Op weg naar Nederland werden de kinderen steeds enthousiaster. Bij het passeren van de Nederlandse grens begon iedereen spontaan ‘Olanda, Olanda’ te zingen. In IJsselstein telden de kinderen van tien naar nul af met als hoogtepunt het ontmoeten van het gastgezin. Met hun rugzak vol met leuke spulletjes, een dagboek en het programma stapten zij de Overtoom op voor een nieuw avontuur. De kinderen verblijven drie weken bij de gastgezinnen en zullen gezamenlijk een aantal trips maken. Deze trips worden gesponsord door vele bedrijven. Voor de kinderen is het verblijf in Nederland één groot avontuur. Een fiets, stromend water, boerenbedrijven en andere, voor ons, normale zaken zijn voor hen helemaal nieuw. De kinderen vertrekken zaterdag 2 augustus weer naar Sovata.

 

Tekst en foto's Keesjan Steverink

Onze IJsselstreek - Vrijdag 18 juli 2008