Real time web analytics, Heat map tracking


Niet omdat we ons vergissen hebben we deze titel boven ons artikel gezet. Maar het is echt gebeurd. Want er kwam een ambassadeur in ons stadje naar de grote steen kijken.

Maar genoeg van de geheimzinnigheid. Het verslag van Abodi Laszlo maakt alles duidelijk.
Op vrijdag, 9 november 2012 's ochtends voor 10 uur, in de tuin van het Gemeentehuis begint de inwijding van een monument.
Het monument stond al een paar maanden in de tuin van het Gemeentehuis.
Het is een monument voor het onbekende kind.
Het doel van de monument is om de mensen bewust te maken van het feit dat elk kind op de Aarde recht heeft op gelijke kansen. Dit maakt de plek van het monument een plek om bij na te denken en er kan een bloemetje neergezet worden voor de kinderen die oneerlijk zijn overleden.

De Nederlandse ambassadeur haalde dat ook aan op de inwijdingsceremonie.
De ceremonie begon met begroeting van onze burgemeester, Peter Ferenc. Hierna kreeg de Nederlandse ambassadeur, Van Bonzel het woord. Hierna er waren verschillende gezamenlijke bijeenkomsten georganiseerd met de jeugd van Szovata.
Van Bonzel liet duidelijk weten dat hij veel plezier heeft in Szovata. Tijdens ons gesprek vertelde hij , dat hij alleen maar voor de onthulling naar Szovata was gekomen. Ik wil heel graag nogmaals naar Szovata komen maar dit kan pas in de toekomst. Op dit moment kwamen mijn vrouw en ik voor deze ceremonie ."Ik ben trots dat ik de kinderen kon ontmoeten en ik het monument kon zien, dat ook op andere plekken in de wereld zijn geplaatst", zei Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel.Roses for children 2012 onthulling 1

Op de ceremonie spraken wij ook de voorzitter van de Nederlandse Stichting. Hij antwoordde op onze vragen dat hij al 24 keer in Szovata is geweest en hij weet alleen maar positieve woorden over de omgeving en mensen. ''Ik merk dat in de laatste l5 jaar veel dingen zijn veranderd in Szovata. De ontwikkeling is enorm en ze leggen veel nadruk op de uitstraling van de stad. Er wordt alles gedaan om buitenlandse gasten het hier gezellig te laten vinden. Dit betekent een belangrijke bron van inkomsten. Voor mij is het heel moeilijk om te vertellen. wat er nog veranderd kan worden, maar ik kan gemakkelijk vertellen wat moeten blijven: De vriendelijkheid, de gastvrijheid en de openheid van de mensen moet nooit veranderen. Die brengen me elke keer terug naar Szovata. ''

De diepe Nederlandse- Szovataanse vriendschap, die al tientallen jaren bloeit, is mooi gefundeerd met dit monument.
“Daarom moeten we deze vriendschap nooit vergeten.” zei onze burgemeester Peter Ferenc. Roses for Children - 2012  onthulling 2

Lieverd

leven is als sneeuw
je kunt het niet bewaren,
troost is dat jij er was

uren, maanden, jaren

Dit is de tekst in drie talen op de grote steen, naast de vastgeplakte roos.
De dichter van dit gedichtje is Herman van Veen, een Nederlandse dichter.

Door zijn initiatief heeft men in Gelderland een monument voor het onbekende kind. Het lijkt op een roos en is gemaakt van stenen uit alle streken van de wereld,. Ook uit Zsovata is ook een steen naar Gelderland gebracht. En hier is ook een steen geplaasts met een bordje met een roos en het bovenstaande citaat .

Kinderen, ondanks de koude weer, in Szeklerse kledingsdracht, zorgden voor een mooie volksdans en folkmuziek. Dit was onvergetelijk voor de Nederlandse gasten.
Na de voorstelling bliezen de kinderen een gigantische zeepbel met als betekenis de eeuwige schoonheid van de jeugd.
Molnos Frenc

Szovatai Hirmondo - november 2012