Real time web analytics, Heat map tracking

gerlien de jong
Dit is een speciaal verhaal, van een Nederlandse puberdochter die in Roemenië een kerstengel wordt. Ze heet Gerliene, komt uit Benschop, en vloog helemaal alleen naar Sovata. Zij vertelt: 


Na een moeilijke periode in mijn leven was Roemenië MIJN doel. Het was mijn droom om daar te zijn, en het liefst met Kerst. Wat is er mooier dan Kerst, de mooiste tijd van het jaar, in het mooiste land van de wereld te vieren?

Twee jaar geleden kwam Csenge als gastkind in ons gezin voor drie weken. Na deze weken is het contact gebleven en is zij mijn beste vriendin geworden. Het gezin leeft voor Roemeense begrippen best goed. Ze leven in een normaal stenen huis met een wc.

Het enige wat tegen zat waren mijn ouders. Het was ook niet wat; je 16-jarige dochter alleen op vakantie laten gaan. In mei waren we als gezin naarSzováta geweest maar dit was anders. Het duurde lang voordat ze ermee instemden.
Toen was het moment daar: ik stapte alleen in het vliegtuig, op naar Szováta. Mijn ouders zag ik nog op het dek zwaaien (ik zwaaide nog terug maar dat zagen ze helaas niet). Na een vlucht van 2 uur kwam ik aan in Roemenië. Daar werd ik ontvangen door de vader van Csenge. Na nog een rit van een uur waren we eindelijk bij hun huis. Ik was zelfs eerder daar dan dat mijn ouders vanuit Dortmund weer terug in Benschop waren. We sliepen wat primitief. Met z’n drieën op een tweepersoonsslaapbank. Ach, beter dan niks. Mijn droom kwam uit; ik was in Roemenië!!

De dag voor Kerst worden de kleine kinderen afgeleid, zodat de engel de kerstboom kan optuigen (in werkelijkheid was ik de engel).  Onder de kerstboom lag voor iedereen cadeautjes.  ’s Avonds kwam de hele familie bij elkaar. ‘Mijn’ gezin had een hele muzikale avond georganiseerd. Iedereen speelde een liedje op een instrument. Daarna zongen we met elkaar (ik snapte er alleen niks van). Toen was het ‘magische’ moment daar en mochten we de cadeautjes uitpakken.  De volgende ochtend op eerste Kerstdag gingen we eerst naar de kerk. Na de kerk kregen alle kinderen een tas boordevol met snoep en chips (kinderen in Nederland kunnen daar alleen maar van dromen). De rest van de dag werd gevuld met bezoeken van opa’s en oma’s en lagen er overal onder de kerstboom cadeautjes. Na al de rituelen konden we ze eindelijk open maken. Voor mij hadden ze ook cadeautjes gekocht en ingepakt.

Thanks aan de kerstengel!

Je gaat zoveel waarderen… ‘Mijn’ Roemeense gezin had een extraatje gekocht: appelsap. Voor ons zo heel gewoon maar voor hun zo speciaal.
De rest van de week heb ik meegedraaid met het gezin. Veel met Csenge gewandeld. Het mooiste was wel op straat tegen iedereen ‘Szia (hallo)’ zeggen. De zigeuners begonnen gelijk helemaal te stralen. Wat is er mooier dan met Kerst een klein lichtje te zijn voor anderen om je heen en dan vooral voor de mensen die niet geaccepteerd worden?  Het was een fantastische reis om nooit te vergeten!!
Gerliene de Jong