Real time web analytics, Heat map tracking


Vorig jaar november maakte ik voor de tweede keer deel uit van de lopersgroep. De lopersgroep is twee weken in Sovata, voorafgaand aan het uitdelen van de hulpgoederen. De lopersgroep bezorgt alle uitnodigingen voor de pakketten, zorgt voor de voedselbonnen en als een Nederlands gezin gestopt is dan bezorgt zij ook de brief met uitleg en een nieuw inschrijfformulier.


We bezoeken een gezin nooit alleen, maar altijd met iemand die kan vertalen. Deze vertalers zijn vrijwilligers van Pro Sovata, docenten of inwoners van Sovata en omgeving die wij goed kennen. Deze vertalers zorgen ervoor dat we wat meer te weten komen over een gezin en dat is soms meer dan je op het eerste gezicht kan zien.

Zware armoede of steuntje in de rug
We komen veel verschillende gezinnen tegen. Een gezin dat in een hutje/hokje woont en waar het een grote puinhoop en armoede is tot gezinnen die hard werken en het net niet rond kunnen krijgen. Eén ding is zeker, ze kunnen allemaal steun gebruiken. Voor sommige gezinnen is het al van veraf duidelijk te zien: zware armoede en pure ellende. Waar kinderen geen fatsoenlijke kleren dragen en het gezin in een uitzichtloze positie verkeert. Het is duidelijk dat hier hulp naar toe moet. Vooral huishoudelijke spullen en kleren zijn hier gewenst, maar zeker ook voedselbonnen zodat eten voor de kinderen geregeld kan worden.

Gelukkig zijn er ook veel gezinnen die proberen keihard te werken om voldoende inkomen te krijgen om het gezin en vooral de schoolgaande kinderen te ondersteunen. Veel gezinnen leven van seizoensarbeid en zijn niet zeker van een vast inkomen. Zij hebben grote onzekerheid in de toekomst, maar proberen er iets van te maken. Je ziet dat zo’n gezin het goed doet maar het steuntje in de rug nog zeker kan gebruiken. Ik heb een aantal van die gezinnen gesproken. Ze hebben een redelijk dak boven hun hoofd, hebben te eten maar kunnen zeker niet op vakantie en proberen hun kinderen zo goed en kwaad als het kan te ondersteunen bij school.

Ook deze gezinnen, en vooral de kinderen, kunnen uw hulp goed gebruiken. Vaak is dit heel ander soort hulp. Juist de extraatjes of de (leuke) spullen en kleding voor de kinderen schiet er vaak bij in. Ook willen zij vaak pakketgezin worden vanwege het contact. Op deze manier willen de ouders zelf Engels leren of willen ze hun kinderen in contact brengen met andere kinderen in het buitenland. Zo leren de kinderen beter Engels spreken en zien ze ook dat je met hard werken aan een toekomst kan bouwen. Helaas stoppen Nederlandse gezinnen wel eens met het ondersteunen van deze pakketgezinnen omdat ze het nu zelf wel kunnen redden.

Natuurlijk leven er heel veel gezinnen in pure armoede en zijn wij heel blij als u die gezinnen wilt ondersteunen. We hebben nog veel aanvragen liggen voor ondersteuning en kunnen hiervoor dus nog heel goed pakketgezinnen gebruiken. Maar mijn persoonlijke oproep is om ook de hard werkende gezinnen niet te vergeten en vooral hun kinderen niet. Juist als u ook zoekt naar persoonlijk contact of met een paar dozen een steun in de rug wilt geven, bijvoorbeeld om de kinderen de juiste spullen te geven zodat zij naar school kunnen. Juist met die paar schriften en schoolspullen, toiletartikelen, leuke (gebruikte) kleding of gewoon een paar leuke extraatjes, daarmee geeft u deze kinderen weer een steuntje in de rug.

Keesjan Steverink
IJsselstein. 2013