Real time web analytics, Heat map tracking


In augustus 2008 bezocht ik voor de eerste keer Nederland en daar verbleef ik in een mooie kleine stad genaamd Schoonhoven. Ik verbleef bij mijn familie, dus het was een makkelijke en comfortabele manier om een nieuwe cultuur te leren kennen. Ik wist dat het een andere cultuur was, maar ik was natuurlijk niet voorbereid op alle verschillen, vreemde en rare dingen die ik heb ervaren.
Ik wist al een aantal dingen over Nederland maar het kon natuurlijk geen kwaad om meer informatie op internet te zoeken. En raad eens wat ik las: ik las dat Nederland het enige land is dat helemaal plat is. Tot mijn grote verbazing is het waar (althans, dat is wat ik heb ervaren). Vrienden vertelde mij dat ik geluk had dat ik in augustus naar Nederland zou gaan omdat het dan de mooiste periode van het jaar is wat betreft het weer. Ik weet niet of dit jaar een uitzondering was, maar in de drie weken dat ik er was, waren er maar drie dagen zonder regen. Het is echt ongelooflijk hoe veel het regende. Het andere interessante aan het weer was, dat het ene moment de zon scheen en het andere moment het hard begon te regenen. Ik moet ook de wind even noemen, ook tijdens de zonnige dagen was er een koude wind. Ik had vooral zomerkleren meegenomen (in Sovata is het altijd mooi weer in die periode), je kunt je voorstellen hoe ik mij voelde bij dat weer.

Nu wil ik jullie graag wat vertellen over mijn ervaringen met jullie cultuur.
Een van de eerste dingen die mij opviel is dat mannen een groot deel van de taken in de keuken doen. Ze koken, ruimen de tafel af en doen de afwas. Bij elke familie waar ik op visite ben geweest deed de man de afwas (natuurlijk wel met behulp van een machine). In eerste instantie was ik verbouwereerd en toen realiseerde ik mij opeens dat dit normaal is in Nederland. En wat helemaal verbazingwekkend is dat ze het vrijwillig doen. WOW!!!!!!! Als een man dat hier in Roemenië zou doen, zou ik hem een paar dagen een nationale held noemen. Nogmaals, de meeste mannen doen wat de vrouwen vragen, zonder slag of stoot. NOGMAALS WOW!!!! Wat kan ik zeggen, ik feliciteer de vrouwen dat zij het geheim weten hoe om te gaan met hun man. Maar ik adviseer Nederlandse vrouwen dit soort dingen niet in Transsylvanië uit te proberen. Je komt hier het tegenovergestelde soort mannen tegen. Mannen van Nederland, ga zo door, jullie zijn echt bijzonder!

 

Een andere verrassing is de eerlijkheid van mensen. Bijvoorbeeld, als iemand je wil bezoeken en dat komt voor jou niet goed uit, dan kan je gewoon nee zeggen zonder iemand te kwetsen. Als je dat in Roemenië probeert is dat een sociale zelfmoordpoging.
Veel mensen vertellen mij hoe mooi het is in Transsylvanië en dat het leven minder stressvol is dan dat van hen. Hmm ... ik zie het niet altijd zo. Of misschien zijn we bevooroordeeld over verschillende dingen.

En dan het eten.
In Nederland eten de mensen op andere tijden een ander soort eten. Om een voorbeeld te geven, je eet alleen 's avonds warm, Wij eten zowel 's middags als 's avonds warm. Hollanders eten bijna nooit soep, wij eten dit elke dag en het is een erg belangrijk onderdeel van onze eetgewoonte.
Ook moet ik de dieren even noemen: ik zag zoveel schattige wilde eenden en zwanen die eigenlijk niet wild waren. Ze komen hartstikke dichtbij zodat je ze eten kunt geven. Met de huisdieren gaat het heel anders dan bij ons
in Roemenië. Jammergenoeg hebben we veel katten en honden die uit huis gezet zijn. En wij gebruiken de paarden in de landbouw. In tegenstelling tot Nederland waar ik veel treurige huisdieren opgesloten binnen zag zitten tussen de bloemen op de vensterbank om naar buiten te staren. Ze hebben alles - katten hebben zelfs speciale planten die ze kunnen kauwen voor de haarballen, maar die ze niet eten - maar ik had het gevoel dat ze alles zouden doen voor een beetje vrijheid.
Ik moet ook nog even zeggen dat ik het platteland en de architectuur erg mooi vond. Ik vond de kleine steden en dorpen met de kleine huizen en mooie bloementuinen zo ontzettend schattig.
Ik wil graag iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan mijn mooie vakantie in jullie Nederland.


Katalin Gall
Psychologe Tinkerbell