Real time web analytics, Heat map tracking

 

Meestal zijn de vakantieverhalen verslagen van de vakantie die Roemeense kinderen hier hebben gehad. Maar het omgekeerde komt natuurlijk ook voor. Nederlandse families die een bezoekje aan Roemenië brengen. De familie Van Damme heeft dat gedaan. En hun ervaring is, net als de ervaringen van de vakantiekinderen, onvergetelijk.

In 2004 gingen wij voor het eerst naar Roemenië om onze dochter weg te brengen voor haar stage (i.v.m. haar opleiding Management Toerisme aan de NHTV te Breda) bij het op te zetten tourist office “Salt Lake Travel”. Dit was onze eerste kennismaking met de Stichting Roemeense Kinderhulp en Tinkerbell en inmiddels hebben we een pakketgezin in Sovata.vandamme 2009 2

Dit jaar (2009) was een bezoek aan ons pakketgezin en de Nagy familie in “Tinkerbell”, waar onze dochter tijdens haar stage een warm en hartelijk onderkomen vond, de reden om onze vakantie in Roemenië door te brengen. We hadden dit pakketgezin voor de zomer al schriftelijk laten weten dat we hen in augustus een bezoek wilden brengen en vernomen dat we van harte welkom waren. Na aankomst in Sovata hebben we eerst Tinkerbell bezocht. We werden warm onthaald bij de Nagy familie en waar we in 2004 vooral met handen en voeten met elkaar moesten communiceren, konden we nu in het Engels de laatste nieuwtjes uitwisselen. De tolk (door de Stichting voor ons geregeld) kwam ook naar Tinkerbell. Zij ging met ons naar het pakketgezin, en daar bleek dat we veel steun hadden aan haar vertalingen en inbreng.

We werden zeer hartelijk en gastvrij door hen verwelkomd en we kregen direct van alles te drinken en te eten aangeboden. Na de koffie volgde een rondleiding door hun huis, dat er zeer netjes en goed onderhouden uitziet. Ze bewonen een huis van één verdieping, bestaand uit een woonkamer, woonkeuken, keuken, badkamer en klein kamertje voor de kinderen om te studeren, achter de ouderlijke woning. Zodra (financieel) mogelijk willen ze er een verdieping op zetten om daar de slaapkamers te maken.

Vol trots werden door de vader de twee paarden getoond, die min of meer zijn troeteldieren zijn. Zij werden uit de stal gehaald en op het erf losgelaten om te showen. Aan een koe, een wel heel erg oud besje dat ook in de stal stond, werd geen aandacht besteed, Zij was er enkel om het gezin van melk te voorzien. Een van de paarden had hij, met pijn in het hart, geprobeerd te verkopen omdat sinds kort een eigen (of van de bank) tractor aangeschaft was. Hoewel het een schitterend paard is werd er slechts weinig voor geboden. Doordat meerdere boeren hun paarden kwijt willen omdat zij een tractor aanschaffen, zakt de prijs van de paarden aanzienlijk.

We werden uitgenodigd twee dagen later mee te gaan naar de kleine kudde schapen die door een ingehuurde herder geweid wordt in de heuvels rond Sovata. Helaas ging dit niet door, omdat er de laatste dagen veel regen gevallen was en door de slechte staat van de weg naar de weilanden in de heuvels, was deze weg praktisch onbegaanbaar geworden.

Ook vernamen we dat de moeder, naast haar schoonmaakwerkzaamheden op een school, zelf ook weer studeert waardoor zij en haar gezin een betere situatie in de maatschappij proberen te verkrijgen.

Al met al was het heel leuk het pakketgezin persoonlijk te ontmoeten en nu we meer van hun situatie weten is het mogelijk gerichter steun te bieden. Nadat we afgesproken hadden contact met elkaar te houden namen we met weemoed afscheid van elkaar.

Fam. Van Damme
Vogelwaarde 2009