Real time web analytics, Heat map tracking
Trouwe lezers herinneren zich misschien nog Anita van Gellekom. Bij haar werd een zeldzame oogaandoening geconstateerd, die eigenlijk inhoudt dat ze maar een beperkt deel van de tijd haar ogen kan gebruiken. Dit zorgde ervoor dat ze haar autootje doneerde aan de Stichting. Autorijden zou een onevenredig groot deel van haar reserves opmaken en ze wist dat hij bij Salt Lake Travel en Tinkerbell een heel nuttig tweede leven zou krijgen. Een mooi eind voor een verdrietig verhaal. Maar dit verhaal kreeg nog een vervolg. Of, zoals ze zelf hieronder zegt, een leuk staartje.Gellekom 01
 
Vanuit de Stichting worden regelmatig reizen naar Roemenië georganiseerd waarbij het mogelijk is om een bezoek te brengen aan je pakketfamilie. Dat leek me heel leuk en ik weet zeker dat “mijn families” dat ook heel leuk zouden vinden, maar zo’n reis was voor mij oogtechnisch niet haalbaar. Tot ik hoorde dat er nog een andere mogelijkheid is: Salt Lake Travel kan een reis op maat organiseren. En zo heb ik afgelopen september een bezoek aan Sovata gebracht.

Een hele uitdaging
Allereerst naar de familie Lakatos. Door hard werken en een aantal jaren ondersteuning uit Nederland is hun situatie aanzienlijk verbeterd en hebben ze nu een huis dat weliswaar niet helemaal af is, maar waar ze goed kunnen wonen. In overleg met de familie is de ondersteuning nu gestopt. Mevrouw Lakatos bakt en verkoopt taarten vanuit huis, waarbij ze dankbaar gebruik maakt van de spullen uit de pakketten. We werden hartelijk ontvangen met uiteraard zelfgemaakte taart. ‘We’, want alle bezoeken heb ik afgelegd in het enthousiaste gezelschap van Irmus van Salt Lake Travel. Irmus had uitgezocht waar de families wonen en vertaalde het Hongaars, want beiden zijn, ook zonder oogaandoening, een hele uitdaging!
Het tweede bezoek was aan Irénke, een alleenstaande vrouw van in de vijftig. Haar situatie ziet er heel anders uit. Haar hele leven is ze veel ziek geweest. Voor de ziekte waar ze nu aan lijdt, heeft ze medicijnen nodig, maar die kan ze maar deels betalen. Hierdoor krijgt ze er steeds meer gezondheidsproblemen bij. En daarnaast speelt er nog van alles. Zo doet de put waaruit ze water haalt het niet altijd. In haar ‘huisje’ heeft ze een aantal bakken met water staan. Ze is niet mobiel en daarom bijna altijd thuis. Ze bidt veel en leest religieuze boeken. Ze had erg naar het bezoek uitgekeken, vertelde Kata, die ook meeging. Maar ze had ook gezegd dat ze zich schaamde voor haar huisje en situatie, maar natuurlijk heeft zij niets gedaan om zich voor te schamen. Gelukkig wordt haar situatie nog wat verder in kaart gebracht, zodat we wellicht vanuit Nederland wat zorgen van haar weg kunnen nemen.
 
Bezoek aan Tinkerbell
Naast de bezoeken aan de pakketfamilies ben ik ook naar Tinkerbell geweest. In Tinkerbell’s Post hebben we kunnen lezen hoe het met de families gaat. Naast alles wat er speelt en alle zorgen voel je de warmte in de manier waarop met de kinderen wordt omgegaan. Delia en Ana hebben me een rondleiding gegeven door het mooie huis. Met hun beetje Engels, mijn beetje Hongaars en handen en voeten was dat een hele leuke ervaring.
Uiteraard heb ik ook de rest van Sovata bezocht. Het toeristische deel van Sovata is veel groter dan ik had verwacht. Er is veel keuze voor wat betreft overnachten en eten. Van kleine pensions tot grote hotels en van pizza’s tot de lokale keuken met gerechten als goulash en gevulde koolrolletjes. 
 

Gellekom 02Alle lof voor Salt Lake Travel en De Stichting
Alle lof voor de dames van Salt Lake Travel en voor Edwin, want door jullie hulp is alles perfect verlopen! Van het zoeken en boeken van overnachting en vlucht, het vervoer, het inchecken tot het voor mij toegankelijk maken van informatie. Na het lezen van alle verhalen over Sovata vanuit de Stichting en de briefwisseling met de pakketfamilies, vond ik het heel leuk om zelf een keer in Sovata te zijn en iedereen te ontmoeten. En natuurlijk was het ook heel leuk om te zien hoe de auto op de nieuwe bestemming ingezet en gewaardeerd wordt. Met een beetje hulp is voor mij deze mooie reis mogelijk geworden. Ik hoop dat ik op mijn beurt, samen met alle andere donateurs en vrijwilligers van de Stichting, nog veel dromen van mensen in Sovata werkelijkheid kan laten worden!

Anita van Gellekom, Apeldoorn