Real time web analytics, Heat map tracking


De familie Windhorst-Leenman was al eerder gastgezin. Maar nog nooit voor ‘onze’ kinderen. In 2015 kregen ze voor het eerst twee zomervakantiekinderen vanuit Roemenië. Voor herhaling vatbaar? Lees hun verslag.leenman gastouder 03b

Zomer 2015, die zou anders worden dan de eerderejaren! Eva, onze dochter van 11 jaar, zag in ons plaatselijke krantje een oproep voor een gastgezin.“Mam! Zullen we meedoen?” Heel enthousiast kwam ze met het artikel op ons afgestoven. We zijn bekend met het fenomeen ‘gastgezin zijn’, omdat we al verschillende keren meegedaan hebben met de acties van Pax Kinderhulp in de kerstvakantie. Dit doen we steeds met erg veel plezier en voldoening. Tsja, hoe zou dat zijn om kinderen op te vangen in een heel ander seizoen?

Daarbij kwam dat het al aardig volle weken zouden worden,omdat onze dochter in groep 8 zat en druk was met de musical en eindfeestjes: allerlei afsluitbijeenkomsten van de basisschool. Ook zou ze een week mee gaan fietsen met de Tour de Schalkwijk, een racefietswedstrijd van zeven dagen die in ons dorp voor 8 tot 10-jarigen in de eerste zomervakantieweek wordt georganiseerd. Daar dan twee vreemde kinderen bij die ook de nodige aandacht en activiteiten wilden? of course! Toch even goed achter onze oren gekrabd. Maar eigenlijk niet zo heel lang omdat we als gezin al besmet zijn met het virus van gastgezin zijn. We weten al te goed hoe bijzonder het is om even je huis en hart open te mogen zetten voor minderbedeelde kinderen en ze een push mee te mogen geven voor hun ontwikkeling. Ja, we gingen mee doen! En het is een groot succes geworden.

5 juli mochten we onze meiskes ophalen: Zsofia Nagy, 10 jaar en Adrienn Orban, 9 jaar. Erg leuk vonden we dat we al van tevoren de namen en foto’s van de meisjes hadden zodat we ons al een voorstelling van ze konden maken. Ook konden we al kleding voor ze zoeken omdat we hun maten kenden, heel handig.

Na een eerste, wat verlegen en voorzichtige manier van aftasten, was het ijs al gauw gebroken. Zsofia was meteen dol op ons hondje Lobke en liep er veel mee te kroelen. Ze hebben enorm genoten van de trampoline in de tuin en ook de hangmat vonden ze heerlijk. We wonen dichtbij de Lekdijk en zwemmen bij het recreatieterrein bij Tull en ’t Waal was favoriet, lekker spelen in het zand en water. Wat wil je nog meer!
Een heel bijzondere belevenis was de opname voor het Jeugdjournaal. Dit was een mooie manier om het gastouderschap te promoten en omdat onze dochter Eva op 17 juli 12 jaar zou worden was dat een leuke invalshoek: hoe viert een Nederlands kind haar verjaardag? Gelukkig wilde en kon Marianne Nagy, de Roemeense begeleider van de kinderen, de meisjes ondersteunen tijdens de opnameswant ze vonden het erg spannend om op televisie komen. Het verliep goed. Pakkende momenten werden verschillende keren gefilmd en het uiteindelijke resultaat was prachtig.

De meisjes zijn ook mee naar de basisschool geweest en daar mochten ze de gymles meemaken. Ze keken hun ogen uit! Wat ook heel indrukwekkend voor ze was, was een dagje naar het strand, dat was echt de topper! We hadden heerlijk weer en ze genoten van de branding en van het schelpen zoeken en het spelen in het zand. Een ijsje en kibbeling eten hoorde daar ook helemaal bij.

leenman gastouder 04aZe hadden hun gezichten ook onder geverfd
We hebben de meisjes als heel erg lief, spontaan, open en dankbaar ervaren. Ze genoten volop en dat deed ons goed. Ze hebben ook veel getekend, met strijkkraaltjes gespeeld, tafelvoetbal gedaan. Wat ze heel erg leuk vonden was schilderen achter een echte schildersezel. Ik had voor allebei een grote map gekocht waar ze al hun verfwerk in konden doen om mee te nemen. Een grappig incident: op een gegeven moment hoorde ik ze wat giebelen, ik ging kijken en toen hadden ze hun gezichten onder geverfd met acrylverf! Ze draaiden zich om en hielden lachend hun handen voor hun gezicht! Ik had het idee dat ze nog allerlei ontdekfases aan het inhalen waren. Wat mooi om ze dat te kunnen geven.


Beide moeders op Facebook

We hebben een intensieve en mooie tijd met elkaar beleefd. Omdat beide moeders op Facebook zaten maakte ik regelmatig een foto van wat we zoal deden en stuurde dat naar hen, wat ze zeer waardeerden! Ook nu nog hebben we contact met ze via Facebook en het is leuk om dat nog te kunnen doen! Nu zijn we een pakket aan het samenstellen voor Zsofia en haar moeder (het andere meisje heeft al een pakketgezin)en dat vinden we erg leuk, op deze manier kunnen we nog blijk geven van onze betrokkenheid en liefde voor deze lieve mensen!
We kijken terug op een waardevolle ervaring van delen en ontvangen.

Janneke Leenman, Gert-Jan Windhorst en Eva Windhorst,
Schalkwijk