Real time web analytics, Heat map tracking

csaba 2

Jaap Valk is één van de ‘lopers’ die in november de uitnodigingen rondbrengt voor het ophalen van de pakketten. Als je al een aantal jaren zo meegaat, leer je de families en hun omstandigheden steeds beter kennen. In enkele gevallen zie je dat het langzaam beter gaat, maar meestal blijft het helaas dezelfde armoede. En in sommige gevallen vind je dat je er persoonlijk iets aan moet doen, omdat de situatie hierom vraagt. Jaap is in het geval van de gehandicapte Csaba wel erg ver gegaan met de persoonlijke ondersteuning. Hij vertelt waarom.

Een aantal jaar geleden ontmoette ik Csaba Domokos. Csaba mist beide benen door een vaataandoening. In een eerder Nieuwsmagazine vertelde ik hier al over. Ik deed daarin een oproep voor een bijdrage voor het opknappen van een scootmobiel. Een scootmobiel was zijn grote wens; daardoor zou hij langer onafhankelijk kunnen blijven. De oproep gaf positieve reacties met flinke bijdragen. Het leek te gaan lukken. Maar… de familie Van Vuuren, waar Anett, de oudste dochter van Csaba, een paar jaar eerder ‘vakantiekind’ was geweest, was op bezoek geweest in Roemenië. Zij vertelden dat het gebruik van een scootmobiel in de straat waar Csaba woonde levensgevaarlijk was. Het wegdek is daar heel anders dan hier – sintels en veel kuilen in het wegdek en een heel steil stuk. Pas wanneer hij zou verhuizen naar een geplaveide straat met stoepen zou een scootmobiel verantwoord zijn. Daarom probeerden we via de gemeente Sovata een andere woning te regelen. En dat betekende wachten, toezeggingen en nog wat langer wachten… En uiteindelijk, u begrijpt ‘t al, niet gelukt.

Het jaar daarop bezocht ik hem opnieuw. Inmiddels was de wens om te verhuizen urgent geworden. Hij woonde met zijn dochters, Mercedes van twaalf en Anett van veertien, in een kamer in het huis van zijn moeder. Zijn broer, die regelmatig dronken is, woonde daar ook en hij heeft als hij drinkt losse handjes. Dat heeft Csaba ervaren; hij mist een aantal tanden. Met twee jonge meisjes in hetzelfde huis was dat geen houdbare situatie. Dus de scootmobiel blijft nog even in Nederland staan totdat het huizenprobleem is opgelost. Ik ben gaan rondvragen of er niet een andere woonruimte te vinden zou zijn voor Csaba en zijn meiden. Van een behulpzame postbode die ‘alles weet’ hoorde ik dat er een appartement(je) op de begane grond te huur was in een van de flats in het centrum van Sovata.
De dag erna vertrok ik weer naar Nederland, dus ik had een kort gesprekje met de huisbaas en uiteindelijk heeft één van de vertalers die ons in november helpt met het uitdelen van de uitnodigingen een gesprek tussen Csaba en de huisbaas geregeld. En zo zou Csaba vanaf 1 april het appartement gaan huren. Zijn enige bezit waren wat kleren en een TV. De relatie met zijn moeder is dermate slecht, dat hij niets kon of wilde meenemen uit die ene kamer die hij bewoonde.
De Stichting plaatste opnieuw een oproepje met de vraag om bijdragen voor de inrichting van het appartementje. En gelukkig deden verschillende mensen een schenking, waarmee we wat meubels en een koelkast bij de Kringloop konden aanschaffen. Bij de Kwantum werd een restpartij vloerbedekking gehaald. In Sovata hebben we een timmerman geregeld, die tegen een schappelijke prijs de bedden maakte. csaba 3Met wat surfen op Marktplaats konden we gratis een tweetal kasten ophalen in Utrecht en een gratis wasmachine in Woerden. Van Kristin van Vuuren, die bezig was het huis van haar onlangs overleden schoonmoeder leeg te halen, kregen we matrassen, textiel, potten, pannen, servies, bestek enzovoort. Wat ook ontzettend goed uitkwam was het geplande transport naar Sovata. Alles kon mee in een vrachtwagen met oplegger, die eind maart gepland stond. Het kon gewoon niet beter uitkomen!

Om het appartement in te richten en de verhuizing te regelen ben ik een weekje naar Sovata gegaan. Vloerbedekking gelegd en met hulp van Peter Nagy (een van de vaders uit Tinkerbell) vervoer van Tinkerbell naar de flat georganiseerd om alles op de juiste plek neer te zetten. Csaba, Anett en Mercedes gingen lekker met alle spullen die uit de dozen kwamen aan de gang. Zij zochten de plekjes uit waar ze alles wilden neerzetten. Het zou per slot van rekening hun nieuwe huis gaan worden. Moe maar voldaan kropen ze maandagavond onder de wol; in hun nieuwe bedden met nieuwe matrassen en donzen dekbedden. De volgende dagen heb ik nog wat nazorg verleend en Csaba met zijn scootmobiel wegwijs gemaakt. Hij en z’n meiden zijn heel erg blij met hun nieuwe mooie onderkomen. Ze stralen!! – dat is de manier waarop zij het tonen.csaba 1

Jaap Valk, IJsselstein