Real time web analytics, Heat map tracking


Het jaarlijkse hulpgoederentransport van de Stichting Roemeense Kinderhulp is weer onderweg naar Sovata in Roemenie. Dit jaar had de stichting te maken met een tegenslag. Doordat er niet genoeg dozen van hetzelfde formaat voorhanden zijn, waren de vrachtwagens te snel vol. Een extra vrachtwagen was snel gevonden.

Door Keesjan Steverink

Vorige week vrijdag en zaterdag werden de pakketten voor Roemenië weer ingezameld in de loods wan Terberg Schade. Tijdens het laden van de vrachtwagens zagen de chauffeurs het al snel somber in. "Het past er niet in", was de conclusie. "We hebben pech gehad met de dozen", zei voorzitter Edwin Mentink. Die mogen we elk jaar gratis komen ophalen en daar zijn we heel blij mee, maar helaas hadden we niet genoeg dozen van hetzelfde formaat".
Dozen met een ander formaat werden ingezet. Ondanks de strakke planning en regels had dit toch als gevolg dat het laden van de vrachtwagens moeizamer verliep dan vorige jaren.pakket13 (11)

Sinds 1992 gaan in november hulpgoederen naar Roemenië om gezinnen te ondersteunen in de kerstperiode. De doelstelling van de stichting is om Roemeens gezinnen te helpen in de moeilijke wintermaanden. Nederlandse gezinnen kunnen Roemenen ondersteunen met .één of meerdere dozen. Dié kunnen naar eigent inzicht gevuld worden. De stichting heeft wel een suggestielijst voor de inhoud van een pakket. De meeste Nederlandse gezinnen hebben intensief contact met een Roemeens gezin, zodat zij goed weten wat er nodig is. De goederen variëren van toiletartikelen en speelgoed tot kleding. Sinds 2005 worden geen standaard voedseldozen meer uitgedeeld, maar worden de gezinnen voorzien van voedselbonnen die in de lokale supermarkten kunnen worden verzilverd. Op deze wijze werd in 2006 de locale economie in Sovata ondersteund met ruim 38.300 euro. De Stichting benadruk dat de actie ook een emotionele waarde heeft, "Dat,ook buiten Roemenië andere mensen om de Roemenen geven, geeft hun weer moed en kracht de koude, lange wintermaanden door te komen." Ruim 2400 pakketten zijn in drie vrachtwagens naar Roemenië gegaan.

In het goederentransport zaten ook hulpgoederen voor het eigen kindertehuis 'Tinkerbell'’. Naast de pakketten krijgen ook scholen en peuteropvang hulp- goederen. Het toeristenbureau in Sovata krijgt nieuwe computerschermen. Fietsen, meubels én een rolstoel maakten ook deel uit van het transport. Helaas moest de stichting zaterdagmiddag constateren dat niet alles mee kon. Door snel handelen van de stichting en de chauffeurs, werd zaterdagavond al een extra vrachtwagen en chauffeur gevonden, zodat,toch alle goederen naar Sovata gebracht kon den worden.

pakket07 8Bijzonder was dat, er ook veel mensen spontaan langs kwamen. Een gezin kwam langs met een aantal dozen met babyspeelgoed. Veel mensen kwamen ook geld brengen voor voedselbonnen. Bij de inzameling van de hulpgoederen waren alleen vorige week, al circa dertig vrijwilligers betrokken. De stichting maakt al een aantal jaar gebruik van rollenbanken. Hierdoor kunnen de dozen snel gesorteerd worden. Bij het inladen van de vrachtwagens, zaterdagmiddag werden de dozen, gemakkelijk de wagens ingerold. "Dat scheelt een hoop tillen, sjouwen en mankracht", aldus één van de vele vrijwilligers.
De hulpgoederen voor de scholen zijn vanaf woensdag in Sovata uitgedeeld. De pakketten worden zaterdag uitgedeeld.

Uit: Onze IJsselstreek, 16 november 2007

vakkinder 2019 aankomst

Zomervakantie bij gastouders

Zondag 14 juli de aankomst van de kinderen uit Roemenië voor 3 weken onbezorgde vakantie bij een Nederlands gastgezin. Begeleid door 2 Roemeense en 2 Nederlandse begeleiders na een lange reis een beetje moe maar vol goede moed. Lees meer. . . 

Orientatiereis Cals College

Van zaterdag 6 april tot en met zaterdag 13 april gaan leerlingen van het Cals College naar Sovata, Transsylvanië, Roemenië. De 24 leerlingen uit havo/vwo 4, de docenten Linda en Pascale en Karin en Wilma van de Stichting Roemeense Kinderhulp gaan een week kennismaken met Roemenië, met projecten van de Stichting, met allerlei activiteiten en hulpprojecten. Iedere dag komt er een kort verslag van de belevenissen. Lees hier hun verslagen.

Calsreis 19 01

Hulpgoederentransport 2018

pakket 16  09Het zit er weer op! Dat betekent dat er meer dan 1000 gezinnen verblijd werden met 1 of meerdere paketten en/of voedselbonnen. Alle vrijwilligers zijn weer veilig thuis en hebben genoten van de blije gezichten.  Voor degenen die even terug willen kijken naar enkele momenten van die reis kunnen naar de Facebookpagina van de Stichting.

Gastgezinnen gezocht!KV 3Vliet 16 019

Ieder jaar komen er 42 kinderen uit Sovata en omgeving voor een drieweekse vakantie naar Nederland. Ze logeren per stel bij gastgezinnen.

Nu zijn we voor de komende zomerperiode nog op zoek naar gastgezinnen.
Lees voor meer info. En meld u aan!

Katalin Polotka 2Tinkerbell
Een familiekindertehuis runnen is geen eenvoudige taak. Katalin Polotca (Kata) doet daar een boekje over open. U zal daarna begrijpen wat er allemaal bij komt kijken!
Lees haar verhaal.

Kinderen voor kinderen (maar dan anders)egelantier 1

We kwamen via via in contact met een kinderdagverblijf uit Alkmaar..
Daar hadden de kinderen wat uit eigen collectie afgestaan voor  kinderen uit
Sovata en Chibed, Een kort verslag.

Nieuws Magazine 2018 nr 27
Cals 2017 01

Een nieuwe uitgave boordevol nieuws en informatie over de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar.

Met deze link opent een nieuwe venster met het hele magazine.

 

Sponsor gezocht
gyongyverWij zoeken nog enkele sponsors voor een aantal projecten. Personen en instanties die heel goed wat extra hulp kunnen gebruiken. Bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

OuderenprojectErszebet 1
Alhoewel de naam van de stichting spreekt over kinderen, besteed ze ook veel aaandacht aan de groep eenzame ouderen.  Deze vaak vergeten groep heeft veel steun nodig. Lees wat wij er aan doen en hoe u kunt helpen.

'Leuk voor later'KV Zucotto 16 Keesjan 009 
Al meer dan 1000 kinderen uit Sovata en omstreken hebben de afgelopen 25 jaar 3 weken vakantie bij Nederlandse gastouders doorgebracht. Voor al die kinderen een onvergetelijke ervaring waar zij jaren later met veel plezier op terugkijken. 
Klik hier voor foto's van hun belevenissen.