Real time web analytics, Heat map tracking


Soms kom je als Nederlandse vrijwilliger in een situatie die je raakt en niet meer loslaat. Zo kom ik al enkele jaren bij een gezin waarvan het oudste meisje in 2013 bij ons verbleef tijdens de kindervakantie.

Moeder Melinda spreekt Engels, wat ze zichzelf heeft aangeleerd. Dat is fijn, want dan kun je zonder vertaler een-op-een met elkaar praten. Vol enthousiasme krijg ik een rondleiding van de vijf meisjes over de boerderij. De elf koeien staan buiten in een bergwei en worden twee keer per dag gemolken (met de hand natuurlijk, zoals dat hier in Nederland zestig jaar geleden gebeurde). Er zitten twee varkens in het hok voor de winter. De kippen scharrelen rond op het erf. Melinda is openhartig en vertelt me hoe zwaar het leven is. Haar man heeft een moeilijk karakter en dat is na een herseninfarct in 2015 nog verergerd. Hij laat zijn vrouw en oudste dochters van 14, 11 en 10 jaar al het werk doen. Tijd voor huiswerk is er niet, eten ook vaak niet. Het laatste jaar is de spanning in huis voelbaar. Melinda wordt mishandeld en met de dood bedreigd. Iedereen is bang voor de man/vader en de situatie wordt gevaarlijk en onhoudbaar.
Dit kan zo niet langer. Ze vraagt mij om hulp, maar wat kun je doen als Nederlandse vrijwilliger? In ieder geval zorgen dat mensen in Sovata van de situatie op de hoogte zijn en kijken wie haar lokaal kan helpen. Haar informeren over de mogelijkheid voor een safehouse voor moeders met kinderen. Haar vasthouden, de kinderen knuffelen en hopen dat ze de moed vindt om te vluchten. Haar man maakt het echter onmogelijk om alleen met de vijf kinderen te zijn. Hij slaapt met één oog open en als hij weg gaat, neemt hij één of twee van de jongste kinderen mee. Toch geeft ze me de laatste keer bij het afscheid de indruk dat het een keer goed komt…

Moga familieEind maart, op de avond van haar 33e verjaardag lukt het haar om met alle kinderen te vluchten. Iemand met een grote auto brengt haar naar een opvanghuis, drie uur rijden verderop. Met kippenvel lees ik haar berichtje. Opluchting; eindelijk zijn ze veilig en hebben ze rust. Maar ook meteen de zorg: hoe nu verder? Ze kan slechts twee á drie weken blijven op deze plek en waar moet ze dan heen? Via heel veel contacten in Sovata en daarbuiten proberen we uit alle macht een huis voor haar te vinden. En waar moet ze van leven? Kan ze werk vinden om haar gezin te onderhouden? Er moet veel geregeld worden en het eerste halfjaar zal ze voornamelijk financieel afhankelijk zijn van giften. Maar Melinda heeft nu A gezegd en moet nu ook B zeggen. Terug naar haar man is geen optie.

Situaties als die van Melinda komen uiteraard vaker voor. Financiële ondersteuning bij dit soort situaties behoort niet tot de basis activiteiten van de Stichting Roemeense Kinderhulp. We zouden overstelpt worden met vragen om hulp. Toch wil ik Melinda helpen. Na overleg met het bestuur van de Stichting mag “Project Melinda” onder auspiciën van en via de Stichting gaan lopen. Dat maakt het mogelijk om de volgende oproep te doen.
Om Melinda de eerste zes maanden op weg te helpen en een nieuw bestaan op te bouwen, denken we 450 euro per maand nodig te hebben. We komen graag in contact met mensen die haar de eerste tijd financieel willen ondersteunen. Wilt u haar en de kinderen helpen? Een maandelijkse of éénmalige donatie aan de Stichting is meer dan welkom. Vermeldt u daarbij dat het gaat om “Ondersteuning Melinda”. Voor de bankgegevens verwijs ik u graag naar de colofon.

Wilt u meer informatie of wilt u op de hoogte gehouden worden van de situatie van Melinda en de kinderen? Dan kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens Melinda en de kinderen alvast hartelijk dank!

Wilma Verhoef, lid lopersgroep Stichting Roemeense Kinderhulp

 

Huiskamerconcert - Clachan :  Keltische muziek

Op 14 december geeft het buurtgenootschap Clachan 2 unieke concerten in de huiskamer van  Kloosterstraat 13 in IJsselstein.
Een groot deel van de opbrengst komt ten goede aan de Stichting Roemeense Kinderhulp.
Voor nadere informatie en het bestelen van kaarten zie de volgende pagina.

Het belooft een hele mooie avond te worden!

 

Orientatiereis Cals College

Van zaterdag 6 april tot en met zaterdag 13 april gaan leerlingen van het Cals College naar Sovata, Transsylvanië, Roemenië. De 24 leerlingen uit havo/vwo 4, de docenten Linda en Pascale en Karin en Wilma van de Stichting Roemeense Kinderhulp gaan een week kennismaken met Roemenië, met projecten van de Stichting, met allerlei activiteiten en hulpprojecten. Iedere dag komt er een kort verslag van de belevenissen. Lees hier hun verslagen.

Calsreis 19 01

Hulpgoederentransport 2018

pakket 16  09Het zit er weer op! Dat betekent dat er meer dan 1000 gezinnen verblijd werden met 1 of meerdere paketten en/of voedselbonnen. Alle vrijwilligers zijn weer veilig thuis en hebben genoten van de blije gezichten.  Voor degenen die even terug willen kijken naar enkele momenten van die reis kunnen naar de Facebookpagina van de Stichting.

Gastgezinnen gezocht!KV 3Vliet 16 019

Ieder jaar komen er 42 kinderen uit Sovata en omgeving voor een drieweekse vakantie naar Nederland. Ze logeren per stel bij gastgezinnen.

Nu zijn we voor de komende zomerperiode nog op zoek naar gastgezinnen.
Lees voor meer info. En meld u aan!

Katalin Polotka 2Tinkerbell
Een familiekindertehuis runnen is geen eenvoudige taak. Katalin Polotca (Kata) doet daar een boekje over open. U zal daarna begrijpen wat er allemaal bij komt kijken!
Lees haar verhaal.

Kinderen voor kinderen (maar dan anders)egelantier 1

We kwamen via via in contact met een kinderdagverblijf uit Alkmaar..
Daar hadden de kinderen wat uit eigen collectie afgestaan voor  kinderen uit
Sovata en Chibed, Een kort verslag.

Nieuws Magazine 2018 nr 27
Cals 2017 01

Een nieuwe uitgave boordevol nieuws en informatie over de activiteiten van de Stichting in het afgelopen jaar.

Met deze link opent een nieuwe venster met het hele magazine.

 

Sponsor gezocht
gyongyverWij zoeken nog enkele sponsors voor een aantal projecten. Personen en instanties die heel goed wat extra hulp kunnen gebruiken. Bezoek de volgende pagina voor meer informatie.

OuderenprojectErszebet 1
Alhoewel de naam van de stichting spreekt over kinderen, besteed ze ook veel aaandacht aan de groep eenzame ouderen.  Deze vaak vergeten groep heeft veel steun nodig. Lees wat wij er aan doen en hoe u kunt helpen.

'Leuk voor later'KV Zucotto 16 Keesjan 009 
Al meer dan 1000 kinderen uit Sovata en omstreken hebben de afgelopen 25 jaar 3 weken vakantie bij Nederlandse gastouders doorgebracht. Voor al die kinderen een onvergetelijke ervaring waar zij jaren later met veel plezier op terugkijken. 
Klik hier voor foto's van hun belevenissen.